Verre van traditioneel

Architectuur

Je zou Cas Aalbers een beetje een buitenbeentje kunnen noemen in de Curaçaose architectenwereld. Voordat hij zich op het eiland vestigde om zijn vak in dit Caribische deel van de wereld uit te oefenen, was hij nooit eerder met het stapelen van stenen – wat we al kennen sinds het Romeinse Rijk – in aanraking geweest. Cas Aalbers komt namelijk uit de school van ONL, de spraakmakende innovatiestudio van de Nederlandse architect Kas Oosterhuis en visual artist Ilona Lénárd. Dit befaamde architectenbureau heeft meerdere prijzen gewonnen voor hun iconische projecten wereldwijd.

Andere manier van denken

‘Misschien is de A2 Cockpit in Nederland – gelegen aan de snelweg in de buurt van Utrecht – een herkenbaar voorbeeld om aan te geven hoe ik denk en werk’, aldus Cas Aalbers. ‘De anderhalve kilometer lange geluidswal met daarin een autoshowroom is een schoolvoorbeeld van ONL’s zogenaamde non-standard architectuur. Er zijn bij dit ontwerp geen tekeningen gemaakt, want we werkten uitsluitend met 3D modellen. Tegenwoordig zie je het wel vaker, maar in 1998 was deze aanpak uniek. Het was de eerste keer dat 3D design en file-to-factory toepassingen in mijn vakgebied werden gebruikt.’

Master of Architecture

‘Ik heb een lange en intensieve weg afgelegd om de architect te worden die ik nu ben. Een bewuste keuze overigens, die mij de titel Master of Architecture heeft opgeleverd. Een titel die ik met trots draag. Om zover te komen heb ik eerst de HTS afgerond om vervolgens te studeren aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Wat dag en nacht werken betekende: een vierdaagse werkweek en drie avonden en elke zaterdag naar college. Ik kwam in een rollercoaster terecht, maar heb ongelofelijk veel geleerd in die tijd. Je kan ervan uitgaan dat bij deze innovatiestudio in alles de uitersten worden opgezocht.’

Krediet voor mijn werk

‘Na vijf jaar ONL had ik aan bijzondere projecten met grote namen gewerkt. Maar ik was toe aan verandering. Ik besloot een sabbatical in te lassen en zo kwam ik op Curaçao terecht. Deze vakantie werd uiteindelijk een vast bestaan.’ Cas woont en werkt al vijftien jaar op Curaçao. Hij ging aan de slag bij IMD-Design om in 2016 als zelfstandig architect verder te gaan. ‘In de jaren dat ik bij IMD-Design werkte, hebben we heel wat in het oog springende projecten ontworpen.’ ’Maar op een gegeven moment wilde ik zelfstandig verder en mijn eigen pad volgen. Niet alleen qua ontwerp, maar ook in de aanpak van de projecten.’

Traditioneel met dezelfde ambities

‘Het feit dat ik in heel mijn carrière nog nooit iets op een tekentafel heb ontworpen, biedt alleen maar voordelen’, legt Cas uit. ‘Nu ontwerpen steeds meer collega’s met 3D software, maar gelukkig zal ik met mijn opgebouwde ervaring mijn voorsprong blijven behouden.’ ’Ik ben vanaf het eerste uur gewend gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen in het ontwerpproces. Ook al wordt op Curaçao voornamelijk met traditionele bouwmaterialen gewerkt: het principe van ontwerpen blijft gelijk. Ik werk alleen veel efficïenter doordat ik met de 3D design tools die ik gebruik enorm flexibel ben.’

Tijd vooruit

‘Het eiland heeft op het gebied van architectuur veel te bieden. Curaçao is het best bewaarde geheim van het Caribisch gebied. Daarom ben ik nog steeds hier. Van restauratie tot nieuwbouw, van renovatie tot herbestemming voor zowel projectontwikkelaars als particulieren. Er liggen zoveel kansen. Ook al besef ik dat ik met mijn concepten en visie soms mijn tijd vooruit ben, blijf ik in de potentie van Curaçao geloven.’

Denken in mogelijkheden

’Slim ontwerpen in Smart Design maakt het mogelijk om steeds opnieuw zaken te veranderen, bij te stellen of aan te passen. Een nieuwe visie kan ik vlot inpassen in het ontwerp. Het is een interactief proces in samenspraak met de klant. Ik sta open voor de dialoog en geloof in voortschrijdend inzicht. Want door samen te sparren over het ontwerp, kan het eindresultaat alleen maar beter worden. Dat het werkt, zullen mijn opdrachtgevers beamen.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 17

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *