Een dag naar klein Curaçao

Just for fun

Heb je ‘m al zien varen, die majestueuze catamaran van BlueFinn Charters? De 75ft Black & White is een opvallende verschijning voor de kust van Curaçao. De catamaran vaart meerdere keren per week naar Klein Curaçao, naar Fuik en als één van de weinige bootcharters richting Westpunt.

Vertrek vanaf Jan Thiel Beach

Op een mooie maandagmorgen stap ik mijn visite uit Nederland aan boord. Een perfecte start- en aankomstplek trouwens, gewoon aan de kade van Zanzibar op Jan Thiel Beach. Makkelijk voor de toeristen en voor mij als eilandbewoner een geruststelling dat mijn auto niet onbeheerd achterblijft. Overigens absoluut ook een slimme plek voor de Black & White. Als je op het strand van Zanzibar aan het chillen bent, kan het niet anders dan dat je BlueFinn Charters ziet aanmeren of vertrekken. En dat maakt ‘hebberig’. Je wilt mee: daar kan geen reclamespotje tegenop.

Onbewoond eiland

Ik ben wel eens vaker op Klein Curaçao geweest. Sterker nog, ik herinner me zelfs nog dat lang geleden de tanker die er schipbreuk heeft geleden nog grotendeels heel was. Het water en de zoute lucht hebben scheepswrak inmiddels in tweeën gehakt. Ook het gestrande zeiljacht ligt er al een hele tijd. Om nog maar niet te spreken over de twintig meter hoge vuurtoren. Nu verlaten, maar juist daarom tot mijn verbeelding sprekend. Het is een perfecte plek om spannende verhalen bij te bedenken.

 

Klein Curaçao heeft een magische aantrekkingskracht. Het is leuk om op een onbewoond eiland te zijn. Het voelt een beetje als in de film. Het mooiste blauwe water dat je kunt voorstellen, tropische vissen, parelwit zand en grazende schildpadden op nog geen tien meter van de kustlijn.

Oostpunt ongerept

Terug naar de tocht met de Black & White naar Klein Curaçao. Na een instructie van de kapitein over wat er aan boord verwacht wordt om een veilige tocht te garanderen, zetten we om half negen ochtends koers naar Klein Curaçao. Het is indrukwekkend vanaf de catamaran te zien dat een groot deel van Curaçao – Oostpunt – nog helemaal onbebouwd en ongerept is. Het is sowieso een goed idee om bij een woelige zee naar de kustlijn te blijven kijken. Dat helpt als je last hebt van zeeziekte (dat is mijn ervaring tenminste).

Schildpadden en scheepswrakken

Na een tocht van zo’n anderhalf uur gooit de Black & White het anker uit net voor de kust van Klein Curaçao. Ik vind het heerlijk dat de catamaran voor anker blijft liggen en de gasten niet laat neervlijen in een afgeschermde Beach Club op het eiland. Waar is dan het avontuur van een onbewoond eiland gebleven? Nee, zo is het veel echter. En leuker! Al zwemmend naar het strand terwijl de crew zorgt dat je handdoek en camera droog naar de overkant komt. In gezelschap van mijn familie maak ik een wandeltocht over het eiland, langs de vuurtoren naar de plek waar de scheepswrakken liggen. Het is en blijft een betoverende plek. De waarschuwingen van de crew dat bescherming tegen de zon een absolute must is, blijken niet voor niets. De zon brandt genadeloos op onze hoofden.

Barbecue aan boord

Lunchtime, terug naar de catamaran! Waar de crew – stuk voor stuk toffe lui – een barbecue hebben klaarstaan. Een stevige maaltijd gaat er wel in na de wandeling. Daarna het water weer in om te snorkelen rondom de boot – alsof je in een aquarium zwemt – en speuren naar schildpadden. Lang zoeken hoeft trouwens niet; je hebt ze zo gespot.

Terug naar Curaçao

Om drie uur is het tijd om te vertrekken. Voor vertrek dacht ik dat we misschien wat kort op het eiland waren, maar nu ik het live meemaak, weet ik dat het precies lang genoeg is. Al is het alleen maar omdat de zon – ondanks flinke zonnefactor gesmeerd – haar werk begint te doen. De terugtocht is gezellig, leuke muziek, een aardige vlotte crew waarbij je je helemaal thuis voelt. Dat de zeilen wegens te weinig wind niet konden worden gehesen, is even jammer. Maar dat is de natuur en die gaat haar eigen weg. Het Captain’s Happy Hour maakte alles goed!

Tip! West Coast Sailing

Ik heb de website van BlueFinn Charters nog maar eens gecheckt. Een volgende keer ga ik zeker weer met de Black & White op pad. Dan kies is voor de zeiltocht richting Westpunt. Het lijkt me namelijk fantastisch de kustlijn van Curaçao met de vele bekende baaien en stranden eens vanaf het water te bekijken.

Meer informatie over BlueFinn Charters vind je hier.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *