Suriname, ongerept avontuurlijk

Op reis

Suriname is groot en dunbevolkt. Nederland past er vier keer in, terwijl er nog geen zeshonderdduizend mensen wonen. Het land is voor het overgrote deel nog ongerept. De jungle overheerst.  In het binnenland vind je mensen die leven zoals hun voorouders  dat ook deden. Natuurtoerisme voert de boventoon.  Er zijn veel mogelijkheden om individueel of in een klein gezelschap het land te ontdekken. Met Surinam Airways – die dit jaar haar 55-jarig jubileum viert – kun je drie keer per week vanuit Curaçao naar Paramaribo vliegen. Tijd om vakantieplannen te maken!

De hoofdstad Paramaribo ligt in het noorden van Suriname, zo’n tien kilometer landinwaarts aan de oever van de Surinamerivier. De koloniale gebouwen in het oude hart van Paramaribo zijn vrijwel allemaal uit hout opgetrokken. Het authentieke centrum met als imposant landmark Fort Zeelandia staat sinds 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Culinair hart van het Javaanse Suriname

Iedereen in Paramaribo kent de wijk Blauwgrond, bekend om de vele Javaanse eethuisjes. In dit culinaire hart van de hoofdstad kun je fantastisch eten zonder heel veel geld uit te geven. En zoals dat gebruikelijk is in Suriname, gaat het er gezellig en ongedwongen aan toe.

Dolfijnen spotten in de rivier

De brede Surinamerivier die honderden kilometers verderop in de jungle haar oorsprong vindt, is een belangrijke transportader voor het land. Tegelijkertijd is het in het weekend een gewilde plek voor iedereen die verkoeling zoekt.  Dicht bij de kust waar de Suriname- en Commewijnerivier samenkomen, kun je dolfijnen met roze buikjes spotten. Deze brakwaterdolfijnen – Profosu genaamd – spelen vaak in het water in de buurt van de tourboten en zorgen voor een onvergetelijke trip.

Plantageleven

Het district Commewijne ligt ten oosten van Paramaribo. Het gebied kent veel oude koloniale plantages. Katwijk is één van de weinige nog in gebruik zijnde plantages. Er wordt koffie verbouwd. Toch is het ook de moeite de resten van de voormalige plantages te bezoeken. Een mooie manier om dit te doen is een fietstocht langs de oude plantages met namen zoals Peperpot, Werk en Lust, Meerzorg en Frederiksdorp. De in 1986 gesloten suikerfabriek Mariënburg bevindt zich in vervallen staat, maar is nog steeds een trekpleister voor toeristen.

Brownsberg Nature Park

Als je een duikje in het water van het stuwmeer Brokopondo wilt wagen, houd dan wel een oogje op de piranha’s die er hun habitat hebben. In de jungle rondom het meer vind je de tot de verbeelding sprekende Irene Vallen. Het vergt wel wat van je conditie om deze waterval te bereiken, maar ook de hike er naartoe is absoluut de moeite waard. Als je vroeg op staat en zorgt dat je bij zonsopgang op de top van Brownsberg staat, wordt je korte nachtrust beloond met een uniek uitzicht over de lager gelegen jungle en het 135.000 hectare grote stuwmeer.

Jungle resorts en natuurtoerisme

Het groene dak van het Amazone regenwoud bedekt het grootste deel van Suriname. Een excursie naar deze ongerepte jungle maakt je reis compleet. Vanuit Paramaribo organiseren touroperators meerdaagse tours naar tal van jungle resorts in het oerwoud. Alom bekende plekken zijn Awarradam, Palumeu, Anaula, Kabalebo en de gebieden rond Brownsberg, maar even googelen levert ook andere nieuwe en onbekende jungle bestemmingen op.

Surinam Airways is jarig

Surinam Airways heeft wat te vieren. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij zoals die bij de oprichting in 1962 heette, viert dit jaar haar 55-jarig jubileum. Vanuit Curaçao vliegt Surinam Airways drie keer per week naar Suriname. Een andere belangrijke bestemming vanuit Curaçao is Port of Spain in Trinidad. Ook deze bestemming wordt wekelijks drie keer aangedaan door Surinam Airways.

Bekijk het volledige artikel inclusief reisinformatie in LaVida Curaçao nummer 7

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *