Urban Jungle Medellin

Op reis

Medellin ligt op anderhalf uur vliegen van Curaçao. Deze tweede grootste stad van Colombia kende decennialang duistere tijden, maar de stad doet er alles aan het zwarte verleden van zich af te schudden. En dat lijkt te lukken. Steeds meer toeristen vinden de weg naar deze hoofdstad van Antioquia. De metropool in de groene Aburrá vallei heeft verrassend veel te bieden.

El Poblado

De meeste buitenlandse toeristen komen terecht in El Poblado, een trendy wijk met werkelijk overal hippe restaurants en gezellige cafés. Medellin is oorspronkelijk ontstaan in deze wijk, waar letterlijk in de jungle een stad verrees. Dit merk je nog steeds als je door de straten loopt. Alles is groen, overal zijn planten, grote bomen en dichte begroeiing.

Metro en kabelbaan

Medellin is de enige stad in Colombia met een metronetwerk. Deze moderne metro, gebouwd in 1995, loopt van noord naar zuid. De metro kent ook een kabelbaan, waarmee de mensen uit de barrio’s – de arme wijken op de heuvels – naar de stad kunnen komen. Een bezoek aan Medellin is niet compleet zonder van de ”Metrocable” gebruik te hebben gemaakt. Voor een paar centen ga je omhoog tot hoog in de bergen. LaVida Curacao Medellin Op Reis Insel AirDe tocht gaat over de sloppenwijken en geeft je een kijkje in het alledaagse leven. De stadsbewoners zijn bijzonder trots op hun metro. Het vervoermiddel geeft alle inwoners – arm of rijk – de mogelijkheid zich overal in de stad te begeven.

Plaza Botero

De internationaal bekende kunstenaar Fernando Botero is geboren in Medellin. In de jaren tachtig schonk hij tientallen beelden aan de stad. Op Plaza Botero staan 23 voluptueuze creaties van mensen en dieren, die een glimlach op je gezicht toveren. Opmerkelijk is Botero’s Vredesvogel. Dit beeld werd in 1995 opgeblazen bij een aanslag, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Botero zorgde ervoor dat het gehavende beeld bleef staan en creëerde daarnaast een nieuw werk als symbool van de veerkracht van de stad en haar inwoners.

Op de fiets

De stad is zonder twijfel veerkrachtig. Dit wordt helemaal duidelijk als je Medellin verkent op de fiets. Bicitour Medellin neemt je mee de stad in en laat je plekken zien, die belangrijk zijn voor de hernieuwde leefbaarheid in de stad. Je fiets door groene parken, komt langs moderne musea, sportveldcomplexen en universiteiten. Je ziet de metamorfose van de laatste twintig jaar letterlijk op de fiets aan je voorbij komen.

Meest innovatieve stad ter wereld

De stad kent veel trauma’s, waarvan de littekens letterlijk op verschillende plaatsen nog zichtbaar zijn. Medellin koos ervoor deze niet uit te wissen, maar ze om te buigen naar iets positiefs. LaVida Curacao Medellin Op Reis Insel AirEen opvallend voorbeeld hiervan is het huidige Parque de las Luces. Dit parkmonument staat vol pilaren die ’s avonds licht geven. Het is dé plek in Medellin waar mensen bij elkaar komen om van zich te laten horen. Het is bijna ondenkbaar dat dit plein nog niet zo lang geleden één van de gevaarlijkste locaties van de stad was.  De problemen van Medellin zijn nog lang niet opgelost, maar er wordt aan gewerkt. De investeringen gaan naar buurten die de hulp het beste kunnen gebruiken. Prestige is de stad vreemd. Met deze aanpak heeft Medellin in 2012 de prijs voor de meest innovatieve stad ter wereld in de wacht gesleept.

De bergen in

De heuvels en bergen rondom Medellin behoren tot het Andesgebergte. Neem een gele stadstaxi om je naar de toppen te brengen voor een fenomenaal uitzicht. En heb je geen last van hoogtevrees, maak dan zeker van de gelegenheid gebruik om te paragliden. Vrij als een vogel vlieg je boven deze Zuid-Amerikaanse metropool met 2,6 miljoen inwoners. Dragon Fly bijvoorbeeld maakt er een unieke ervaring van.

www.fly-inselair.com 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *