Kunst met een boodschap

Atelier

‘Het is niet mooi, maar ik snap het wel. Als mensen dit zeggen, heb ik mijn doel bereikt’, vat Avantia Damberg haar manier van werken samen. ‘Het gaat mij niet primair om de esthetiek. Ik wil mensen met mijn kunst een boodschap meegeven. Als in: O ja, het is anders, maar ik begrijp wat je bedoelt.’

Casa Moderna in Punda

Het atelier van Avantia Damberg bevindt zich op de eerste etage van het voormalig warenhuis Casa Moderna in de Madurostraat in Punda. Samen met een aantal collega’s, zet ze zich in voor het creatief platform Uniarte. Avantia: ‘We hebben het pand in bruikleen. Op de begane grond ontvangen we mensen, die we willen verrassen met onder andere kunstexposities. Iedereen mag binnenlopen en er zijn ook unieke en betaalbare kunstsouvenirs te koop. Dit zijn we gaan doen, omdat toeristen bij ons over de drempel stappen op zoek naar iets origineels. We geven lessen in kunst aan kinderen en volwassenen en willen iedereen laten zien dat het eiland op het gebied van kunst veel te bieden heeft.’

Gerrit Rietveld Academie

Na haar HBO-opleiding commerciële economie, volgde Avantia haar hart en meldde zich bij de Rietveld Academie in Amsterdam. ‘Ik werd aangenomen op basis van mijn portfolio, die ik vooral had opgebouwd tijdens mijn middelbare schooljaren. De Rietveld Academie heeft me veel gebracht. Ik leerde begrijpen dat het gaat om conceptueel denken. Er zit een gedacht achter. Zo ben ik nu bezig met een kunstobject voor het Tula Museum. Ik doe een studie naar de slavin Diana, de vrouw in de opstandelingengroep van Tula. Ik houd ervan historische zaken uit onze geschiedenis uit te vergroten met een moderne aanpak.’

Maatschappij in beweging

‘Ik wil graag dat mensen zich herkennen in mijn kunst. Mijn voorkeur gaat uit naar installaties, video, animaties en vooral ook typografie, dus het werken met letters. Kunst is veel meer dan mooie sculpturen of prachtige schilderijen. Iedereen heeft van nature waardering voor esthetische kunst, maar er is zoveel meer. Juist dat wil ik laten zien. Met mijn kunst wil ik een spiegel voorhouden, zodat mensen zichzelf terugzien en herkennen in de kunst.’

Geloof in God vieren

Avantia verwerkt veel van haar ontdekkingen uit haar geloof in kunst. ‘Voor mij is dit een vorm van mijn geloof in God vieren. Net zoals mensen zingen voor de Heer, vind ik het fijn om installaties te maken die te maken hebben met een Bijbeltekst, die ik interpreteer in een kunstvorm.’ Een voorbeeld hiervan is Meetingpoint uit 2010. Het is een blueprint van de Tabernakel uit het Oude Testament. ‘Ik heb de installatie gemaakt in de zoutpannen van Jan Thiel. Het werk kan maar vanuit één standpunt in het juiste perspectief worden gezien. De audio-uitleg die bij het werk hoort, laat de bezoeker alles letterlijk voor zich zien, waarna we het opnieuw bekijken vanuit het Nieuwe Testament.’

Atelier

‘Mijn atelier is voor mij heel belangrijk’, beklemtoont Avantia. ‘Ik ga er elke dag naar toe om te werken. Hier kan ik vies worden, hoef ik niet op te ruimen en zit ik in een creatieve omgeving midden in de stad, die de nostalgie oproept uit mijn jeugd. Het is niet altijd makkelijk uit te leggen dat kunstenaar mijn beroep is’, besluit Avantia. ‘Mijn atelier is daarom ook mijn persoonlijke statement dat mijn werk mijn werk is en geen hobby.’

Bekijk het complete magazine hier.

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *