Atelier van Omar Sling

Atelier

Voorbestemd om kunst te maken

In het atelier van Omar Sling (1976) boven op de heuvel van Seru Fortuna is direct duidelijk dat dieren deze kunstenaar inspireren. Meer specifiek is dat de haan. Voor de meeste mensen alledaags, maar voor Omar betekent dit beestje zoveel meer. ’Ik ervaar het als mysterieus’, legt hij uit. ’De haan kraait elke dag als de zon opkomt. Het licht is perfect om ons pad te verlichten. Licht geeft onze dagen kleur.’

Inspiratie uit de natuur

’Dieren kunnen zoveel meer dan mensen. Dat werd me in 1996 duidelijk toen de solar eclipse op Curaçao plaatsvond. Niemand had een idee wat te verwachten. In de media ging het nergens anders over. Toen het zover was, ging de natuur een geheel eigen weg. De dieren wisten gewoon wat te doen. Dat heeft ongelofelijk veel indruk op mij gemaakt. Voor mij was dit de aanleiding om mijn leven in dienst van mijn kunst in te richten.’

Reclycle kunstenaar

Omar is een reclycle kunstenaar in hart en nieren. ’Ik doe het al zolang ik kunst maak. Het was destijds geen overtuiging, maar gewoon zoals het toen ging. Om te creëren heb je materiaal nodig. Dat zocht ik langs de kant van de weg. Niet dat dit makkelijk was. Het was een kwestie van durven. Mensen denken nogal snel: het gaat vast niet goed met die Omar. Hij loopt in vuilnisbakken te graaien’, lacht de kunstenaar. ’Al mijn objecten zijn van afgedankte materialen gemaakt. Toch is mijn kunst heel gevoelig. Tijdens het creëren breng ik mijn emoties en vaardigheden over op het kunstwerk. Het gaat over mijn leven en geeft informatie aan de toekomst over wat wij in het hier en nu hebben.’

Teacher en preacher

’Ik heb het gevoel dat ik voorbestemd was om kunstenaar te worden. Mijn doel is mensen te verbinden. Iedereen is uniek en heeft een talent. Maar vaak wordt er niks mee gedaan. Mensen stellen zich niet – zoals ik dat wel continu doe – de vraag waarom we hier op deze aarde zijn. Ik wil mensen inspireren om hierover na te denken. Ik wil dat ze mijn kunst lezen. Met mijn kunst ben ik de teacher, maar aan de andere kant ook de preacher.’

Muziek

’Muziek is ook iets wat mensen verbindt. Je kunt samen zingen, trommelen, dansen, wat je maar wilt. Ik wil graag iets terugdoen voor de kinderen van Curaçao. Ik wil hen leren hoe belangrijk eenstemmingheid is voor onze samenleving. En hoe belangrijk het is jezelf te herkennen als een muziekinstrument in een harmonisch geheel. Daarom heb ik elke zaterdagochtend een clubje van tien kinderen in mijn atelier. Samen maken we van blikken, hout en ander afvalmateriaal muziekinstrumenten, waarmee we muziek maken. Kinderen zijn puur en hun enthousiasme doet me wat. Als ik mijn kunstwerken verkoop, is dat natuurlijk mooi, maar uiteindelijk gaat het diep in mijn hart toch om de waardering.’

Lees het volledige artikel in LaVida Curaçao nummer 9

Foto’s: Omar Sling

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

 1. Ja ja, ik wil zeker iets kwijt.
  Familie hoewel er elkaar nooit hebben ontmoet, bewonder ik je talenten al is het op afstand. Groetjes van Ligia Hodge uit Nl. Tanchi Aida is een zusje.vsn.mijn moeder. Je bent heel mooi bezig. 👍🏾👍🏾👍🏾

 2. Beste La Vida,
  Wij gaan van 19 t/m 29 maart naar Curaçao. Is er ook iets als een evenementen agenda? Wij willen op cultureel/ muziek gebied natuurlijk alles meemaken.
  Wat zijn uw tips? Is er een cultureel leven,?
  Hartelijk dank voor uw reactie
  Lia Luijendijk