Barry Hay – Voor mij betekent Curaçao vrijheid

Helden

‘Mijn leven op Curaçao geeft me een enorme vrijheid. Hier ben ik thuis en kan ik doen wat ik wil. Bij wijze van spreken kan ik de hele dag in mijn bed blijven liggen’, lacht Barry Hay, leadzanger van Golden Earring. ‘Op het eiland heb ik geen agenda. Ik ben pensionado en mag op Curaçao niet werken, zelfs niet in ruil voor een paar palmbomen. Ik mag hier helemaal niets. Blij toe, want diep in mijn hart heb ik een hekel aan werken.’

‘In Nederland daarentegen, word ik echt geleefd. We spelen op festivals, doen onze optredens en er zijn televisieprogramma’s. Bovendien ben ik bezig met het opnemen van een nieuwe plaat, samen met JB Meijers. Het wordt een album met super relaxte muziek. Met latin percussion trouwens. Dan heb je gelijk ook het antwoord op de veelgestelde vraag of ik door het eiland geïnspireerd wordt. Ja, blijkbaar wel.’

Weg uit Nederland

Barry Hay verruilde in 2007 Amsterdam voor Curaçao. Samen met zijn vrouw Sandra en twee dochters kwam hij te wonen op de berg uit zijn dromen. ‘Het was tijd om te vertrekken uit Amsterdam. Kleine dingetjes gingen ons irriteren. Buren die een teringherrie maakten, geschoffeerd worden door de boefjes van de straat, een boete omdat mijn dochter overstak bij een rood licht terwijl er geen mens op straat was. Ik dacht: weet je, we vertrekken gewoon. De wrede koude winter hielp trouwens ook bij deze beslissing. Sandra en ik zijn echte koukleumen. We hebben nagedacht waar we wilden wonen. Ibiza is leuk in de zomer, maar in de winter een spookeiland, Nieuw Zeeland leek ons wel wat, maar dat was te ver weg. We hebben ook Zuid-Engeland en Zuid-Ierland vanwege het subtropische klimaat in het vizier gehad. Aruba vonden we niks en Bonaire te klein.’

Toevallig op Curaçao beland

‘Dat we op Curaçao terecht zijn gekomen, was nooit gepland. Curaçao stond niet op onze wishlist. We waren er nog nooit geweest, totdat ik een keer met de Haagse band The Clarks bij destijds nog Tutu Tango een optreden deed. Sandra en ik hadden het hier gelijk prima naar onze zin en toen we op Coral Estate de berg uit mijn dromen zagen, waren we gelijk verkocht. Dit was waar ik naar op zoek was. Mijn idee van Zwitserland zeg maar, maar dan in de tropen. Ik weet nog dat Sandra vroeg of dit het was. Ja, we hebben het gevonden, antwoordde ik. “Dan kopen we het”, aldus Sandra. Zij had er blijkbaar geld voor gespaard. Mooi, want daar houd ik me helemaal niet mee bezig. Zo is het gekomen. We wonen nog steeds op Curaçao – tegenwoordig op een andere plek – maar nog steeds met heel veel plezier.’

Als iedereen je naam kent

Hoe is het als zo ongeveer iedereen je naam kent? ‘Mensen van 35 jaar en ouder misschien wel, maar de jongere garde zegt eerder Barry Who?’, lacht de zanger. En hier op Curaçao ben ik vooral de man van Sandra. De Golden Earring draait al heel lang mee en we treden nog steeds op. Logisch dat mensen ons kennen. Het publiek groeit met ons mee. Toen ik twintig was vond ik vooral mooie dames en coole gasten mijn ideale publiek. Maar op een gegeven moment worden ook deze mensen ouder en brachten ze hun kinderen mee. Er is een periode geweest dat ik daar een beetje narrig van werd. Maar later – zeker in de theaters – ben ik het gaan waarderen. Drie generaties in je publiek – opa, zoon en kleinzoon – is toch ontzettend aardig met de jongste generatie helemaal gebrainwasht door vader en opa’.

Prettige situatie

Golden Earring is één van de langst bestaande rockbands ter wereld. Waarom ze nog steeds zo succesvol zijn, weet Barry Hay ook niet precies. ‘Het gaat om kameraadschap en we hebben lol in muziek maken. Er zijn zeker ook periodes geweest dat we op elkaar uitgekeken waren. Niet gek, want vroeger speelden we drie of vier keer in de week en dat vijf maanden achter elkaar. Als het om zoveel optredens gaat, wordt het gewoon werk en dan gaat de lol ervan af. De laatste vijftien jaar – sinds ik op Curaçao ben gaan wonen – is er een heel prettige situatie ontstaan. We spelen pakweg drie weken en zijn dan weer drie weken vrij waarin iedereen z’n eigen weg gaat. Wanneer we weer optreden, zijn we blij elkaar weer te zien en hebben we er zin in om weer te spelen. Zo zie je maar weer, Curaçao is goed voor ons allemaal.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 15

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)

 1. hi barry,

  zou jij iets willen doen google genlyoverdone dit is een band uit nederland please call me 0613803782

 2. Fijn dat het voor jullie goed gaat daar,las net dat Kooymans ernstig ziek is,hoop dat het nog goed komt.
  Tinaarlostraat Fan….

 3. Barry en Sandra ,

  Leuk , een stukje levens verhaal.
  Even een apart verhaal voor Barry.
  Ik sla een heel lang verhaal over , maar dat houd verband met Den-Haag.
  Barry , zegt je dit iets ; Je oude NAKADA jas !!!
  Jaren geleden is deze naar Nieuw-Vennep verhuisd!!
  Mocht je meer willen weten over de Zoutmanstraat !

  Met bijna 70 en wonende in Nw-Vennep.
  Gezondheid voor jullie beiden.
  (Yan in het Japans) , Jan de Haan.

 4. Leuk om te zien dat Barry het naar zijn zin heeft! Ik groet hem met goede herinnering.
  Charles Langeveld zijn toenmalige rij-instructeur. Eerste keer geslaagd.

 5. Leuk om te zien dat Barry het naar zijn zin heeft! Ik groet hem met goede herinnering.
  Charles Langeveld zijn toenmalige rij-instructeur. Eerste keer geslaagd.

  • Bon dia Barry,

   Heb je als ouwe lul nu eigenlijk spijt van die lelijke plakplaatjes op je onderarmen?

   Vroeg ik me ff af 😉