Een open huis

Binnenkijken

Onaangetaste originele elementen in oude Curaçaose woonhuizen zie je niet vaak meer. Bewoners gaan door de jaren heen met de tijd mee en kiezen voor comfort. Toch staat er aan de Van Engelenweg nog zo’n villa. Nauwelijks aangevreten door de moderne tijd. Statig en majestueus. ‘En vooral open en vriendelijk’, vertelt Rianne die samen met haar partner Roël en babyzoon Dante sinds een jaar in dit huis woont.

Nieuwe plek, nieuwe vibe

‘Het huis zag ik voorbij komen op Facebook’, vertelt Rianne. ‘Ik was zwanger en wilde met de komst van Dante wonen en werken op één plek. Het huis was kaal en niet goed onderhouden, maar toch zag ik door alles heen de mogelijkheden. Ik was op slag verliefd.’

Op gevoel

‘Ik doe alles op gevoel. Ik wilde een nieuwe plek creëren voor mijn nieuwbakken gezin en het huis met het werk dat ik doe openstellen voor anderen. Ik houd van openheid en hoef niets te verbloemen. Deze openheid deel ik graag. Privé, maar ook in mijn job. Ik geef massages, verzorg coaching trajecten, geef yogales en heb nog niet zo lang geleden een zwangerschapscursus opgezet. Mijn werk gaat over thuisvoelen, veiligheid en vertrouwen. Dit huis helpt daarbij. De grote ramen, de wind, de deur die altijd openstaat. En dat midden tussen al die bomen, bloemen en vogels om ons heen.’

Cirkel rond

‘We huren dit huis van een oude Curaçaose familie. De eigenaresse die in dit huis is opgegroeid, vond het jammer dat haar geboortehuis verwaarloosd werd. Ik heb haar beloofd van deze woning weer een thuis te maken. Helaas heeft ze dat niet meer kunnen meemaken. Ze overleed op de dag dat onze zoon werd geboren. Een jaar later durf ik te stellen dat ik mijn belofte heb waargemaakt. Er wordt hier intens geleefd.’

Wonen en werken

‘Ons huis is eenvoudig. We hebben geen grote verbouwingen gedaan, alleen wat geschilderd en het gezellig gemaakt. Alles op gevoel. De voorkant van het huis is werkruimte geworden. Het bordes, de mahoniehouten panelen, de houten vloeren, de grote openslaande ramen. Ik vind het er heerlijk. De achterzijde van het huis is een stuk minder sjiek, maar daarom niet minder gezellig. Dit is onze woonplek. Hier koken, ontspannen en slapen we. De vloeiende overgang van werk naar privé vind ik zalig. Mijn werkplek voelt voor mij net zo magisch als mijn huiskamer’, lacht Rianne.  

Spullen met een verhaal

‘De inrichting is voor mij voorlopig nog geen afgerond project’, gaat Rianne verder. ‘Ik koop zelden iets nieuws en haal alles van porchsales. Het duurt dus nog wel even voordat ik alles bij elkaar heb gescharreld. Ik wil het ook zelf opknappen of van een kleurtje voorzien. Dit neemt tijd, maar het is ook gezellig om te doen. Mooie dingen zijn voor mij niet per definitie modern of nieuw. Het verhaal erachter vind ik veel belangrijker. Soms hebben mensen moeite spullen van de hand te doen waaraan ze gehecht zijn. Ze zetten het te koop, maar er afstand van nemen blijkt toch moeilijk. Als ze me dan uiteindelijk toch hun bezit gunnen, mogen ze er zeker van zijn dat ik er goed voor zal zorgen.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 11

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *