Bloemen voor de ziel

Atelier

Francis Sling bewandelde een onorthodox pad op zijn weg naar het kunstenaarschap. Na zijn middelbare school op Curaçao volgde hij een grafische opleiding in Nederland, werd hij afgewezen op de kunstacademie en kwam uiteindelijk toch weer op de Gerrit Rietveld Academie terecht. ‘Om er vervolgens een paar maanden later uit eigen beweging weer te vertrekken’, aldus de kunstenaar. ’Ik wilde mijn eigen gang gaan en alleen dat wat ik leuk vind aan kunst combineren met mijn grafische skills.’

‘Mijn vroegste creatieve herinnering gaat terug naar de oude boom op het erf bij mijn ouderlijk huis. Met wasknijpers, lucifers en mijn gevonden schatten maakte ik als kleine jongen mijn eigen kunstgrot in de holte van de stam. Toen al wist ik dat ik iets met kunst wilde doen. Ik zag het als een soort van roeping’, legt Francis Sling uit. ‘Ik wilde kunst begrijpen.’

Mijn eigen weg

‘Mijn opleiding aan de grafische school was voor mij meer een bevestiging van wat ik al kon. Photoshop, Illustrator: het werken met deze programma’s kende ik al. Ik had het mezelf allemaal al geleerd. De overstap naar de kunstacademie leek een logische vervolgstap, maar daar kwam ik na een paar maanden van terug. De Rietveld Academie schuwt commercie, terwijl ik al geld verdiende met wat ik deed. Ik besloot de kunstacademie te laten voor wat het was en zelfstandig aan het werk te gaan.’

Waardering versus vrijheid

‘Ik voel me goed bij wat ik doe. Het is een vorm van kunstenaarschap die lang niet door alle collega-kunstenaars wordt gewaardeerd. Omdat het niet vrij genoeg is. Maar ik zie dat anders. Ik gebruik mijn kunst om op mijn manier te communiceren met anderen. Mijn creativiteit combineer ik met wat ik op de grafische school heb geleerd. Het werkt voor mij. Zo’n zestig procent van wat ik creëer, maak ik in opdracht. Altijd met passie en plezier, want ik voel me vrij die opdrachten eruit te pikken die bij mij passen. Ik zie het als een fase in mijn carrière. Ik werk nu op deze manier, zodat ik later echt helemaal vrij ben om te doen wat ik wil.’

Boodschap meegeven

‘Natuurlijk houd ik van mooie dingen, maar ik maak nooit een werk dat alleen maar esthetisch is. Mijn kunst heeft altijd een boodschap. Achter alles wat ik doe zit een filosofie. De levensbeschouwing is altijd belangrijker dan de techniek. Ik herinner me nog mijn eerste expositie in Nederland. Er kwamen veel mensen op af en er werden ook veel werken verkocht. Een groot succes, maar toch was ik triest. Ik had het gevoel dat ze weggingen zonder mijn boodschap begrepen te hebben. De pijn die ik toen voelde heeft me geholpen in te zien dat ik vooral een boodschapper ben. Ik ben niet bezig met een stijl of stroming, ik richt me op wat mijn kunst met iemand doet.’

Blijven lachen

‘In mijn leven heb ik al vele diepe dalen meegemaakt. Mijn kunst geeft me kracht om mezelf, maar ook anderen blij te maken om verder te kunnen. De wereld om ons heen is een “struggle” vanaf het moment dat je geboren wordt tot aan je laatste adem. Je leven wordt bepaald door de keuzes die je maakt. Ik kies voor het positieve: de bloemen voor de ziel. Dit zie je dan ook overal terug in mijn werk.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 16.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *