Cartagena sprookjesachtig en romantisch

Op reis

Cartagena in het noordwesten van Colombia ligt zowel aan de Caribische zee als aan de Atlantische oceaan. De eeuwenoude – bijna sprookjesachtige – stad is een perfecte vakantiebestemming in Zuid-Amerika, niet in de laatste plaats omdat een bezoek aan deze historische en kleurrijke metropool heel goed te combineren is met een Caribische strandvakantie in de directe omgeving.

Oude verdedigingswerken

Cartagena – ook wel Cartagena de Indias genoemd – kreeg van de Spaanse ontdekkingsreizigers dezelfde naam als hun Europese thuishaven in de buurt van Murcia. Eeuwenlang was de Colombiaanse havenstad de belangrijkste schakel tussen Spanje en Zuid- Amerika. Vandaar ook de vele oude verdedigingswerken rondom de oude stad ofwel La Ciudad Vieja. Zoals het Castillo San Felipe de Barajas, veruit de grootste vesting die de Spanjaarden ooit in hun koloniën hebben gebouwd. Ook nu nog domineert deze vesting samen met de stadsmuren het stadsbeeld van Cartagena.

Unesco Werelderfgoed

La Ciudad Vieja – verborgen achter de metersdikke stadsmuren – is een doolhof van kleine straatjes en levendige pleintjes. De kleurrijke binnenstad wordt met recht de ziel van Cartagena genoemd. In deze stad wordt geleefd! Overal mensen, overal muziek en overal gezelligheid.

Torre del Reloj

Cartagena kun je uitstekend op eigen gelegenheid verkennen, maar als je met een gids op pad gaat, kom je nog veel meer te weten over de fascinerende geschiedenis. Van de Torre del Reloj bijvoorbeeld, de felgele klokkentoren bij de ingang van het ommuurde centrum en zonder twijfel het meest gefotografeerde monument van de stad.

San Pedro Claver Kathedraal

Van alle kerken in Cartagena springt de San Pedro Claver Kathedraal het meest in het oog. Het is één van de mooiste kathedralen van Colombia en vernoemd naar de patroonheilige van het land: Petrus Claver. Deze Spaanse missionaris zette zich gedurende zijn leven in voor de Afrikaanse slaven die in die tijd in Cartagena werden verhandeld.

Pleinen in overvloed

Al struinend door de kleurrijke steegjes en straatjes, kom je elke keer weer op gezellige pleintjes terecht, waar mensen verkoeling zoeken onder het bladerdak van de bomen of zich verfrissen bij een klaterende fontein. Ga zeker naar Plaza Bolivar, omringd door de meest elegante gebouwen van de stad. Zelden vermeld als een high-light in Cartagena, maar meer dan de moeite waard is het Plaza de la Santisima Trinidad. Dit sfeervolle plein is zeker ’s avonds wanneer het kerkje baadt in het licht van de straatlantaarns, een heerlijke plek om te vertoeven.

Street art in Getsemani

Een bezoek aan Cartagena is zonder het zien van de muurschilderingen in Getsemani niet compleet. De wijk ligt op loopafstand van het koloniale centrum. Met veel live muziek, leuke bars en fantastisch lekker eten.

Naar het strand

Om de drukte – en de hitte – van de stad te ontvluchten, kun je een dagtocht maken naar één van de vele stranden in de buurt van Cartagena. Playa Blanca is zeer populair bij de lokale bevolking. Zeker in het weekend kan het hier erg druk worden. Isla Grande is wellicht een beter alternatief. Dit paradijselijke eiland met witte zandstranden en kristalhelder water ligt op minder dan een uur varen van het centrum van de stad.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 16.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *