De Interieurschool van Ben Kotmans

Stylingtips

Ben Kotmans is een bekende naam in de interieurwereld op Curaçao. Als designer heeft hij talloze sfeervolle plekken op het eiland gecreëerd. Het interieur van menig huis, kantoor, winkel of hotel is van de hand van Ben. ‘Mijn werk roept blijkbaar enthousiasme op. Regelmatig laten mensen me weten zelf ook aan de slag te willen. Waarmee het idee voor de Interieurschool is ontstaan, zodat ik mijn kennis op het gebied van interieurstyling kan delen. Zo maken we met z’n allen het eiland nog een stukje mooier. Bij het afronden van een project kreeg interieurstylist Ben Kotmans steeds vaker de vraag of hij een cursus op het gebied van interieurstyling wilde geven. Ben: ‘Na het zien van het eindresultaat, kregen mensen de smaak te pakken en wilden ze zelf verder met eigen ideeën. Dit is natuurlijk een geweldig compliment, maar ik zag ook dat enthousiasme alleen niet genoeg is. Je hebt voor een mooie inrichting behalve gevoel voor styling echt ook kennis en kunde nodig. En laat ik dat nou meer dan genoeg in huis hebben.’

Stijl komt door herkenning

‘Mijn cursisten doen mee om uiteenlopende redenen. Er zijn er die interieurstyling als hobby zien, maar ik heb ook klanten in de klas om er binnen hun bedrijf of stichting wat mee te doen. Voor mij maken de beweegreden om naar de cursus te komen niet uit. Ik wil gewoon overbrengen wat mij drijft om mooie dingen te creëren. Het voelt goed mijn passie voor mijn vak over te brengen. In gestylde huizen mis je vaak emotie. Alles is mooi en prachtig, maar het roept geen gevoel op. Dat is iets wat je bij mijn creaties nooit zult zien. In mijn aanpak zie je altijd items van vroeger of iets persoonlijks terug. Stijl komt door herkenning. Dit is de rode draad in elke cursus.’

 

Diverse onderwerpen

De cursus van de Interieurschool behandelt verschillende onderwerpen. ‘Het hele proces begint natuurlijk met inspiratie. Waar haal je het vandaan, hoe kom je tot een idee? We bestuderen de huidige woontrends en gaan dieper in op wat design eigenlijk inhoudt. Het lezen van bouwtekeningen komt voorbij en ik laat zien waar je innovaties en online inspiratie kunt vinden. Tot slot behandelen we kleur- en materiaalgebruik en onderzoeken we de vele mogelijkheden van Led verlichting. Een belangrijk onderdeel van de cursus, want licht kan een interieur maken of breken.’

Geen schoolbankencursus

’We zitten niet echt in de schoolbanken’, aldus Ben. ‘We trekken erop uit en bezoeken verschillende  locaties. Van een woninginrichter tot een verfleverancier, van een tweedehandswinkel tot een hotel of restaurant waar ik verantwoordelijk ben geweest voor het interieur. Na elke cursusdag krijgt iedereen een opdracht mee naar huis, die we later weer bespreken. Het is trouwens altijd persoonlijk, want ik werk met kleine groepjes van zes tot maximaal acht deelnemers. Iedereen kan door iets worden geïnspireerd, iedereen heeft creativiteit in zich. Met out of the box denken en doen, komen we tot verrassende resultaten. Dat hebben mijn cursisten zeker bewezen.’

Vervolgcursussen

‘In een periode van zes weken stippen we de belangrijkste zaken van interieurstyling aan. Verdieping in één van de werkgebieden kan ook. Daarvoor heb ik cursussen op maat beschikbaar, waarbij ik me richt op de specifieke behoefte van de cursist. Zo kun je bijvoorbeeld verder met stofferen en lampenkappen maken, maar ook met fotografie of computertekenen.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 18

E in.out.living@hotmail.com | E (+599 9) 696 21 40

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *