De lessen van mijn vrouwenhart

Passie

Ingeborg Boswinkel kreeg op 51-jarige leeftijd volledig onverwacht een hartinfarct toen ze op vakantie was op Aruba. Door het kordaat handelen van haar tienerdochter – ze belde na het googelen van de symptomen direct een ambulance – kwam Ingeborg op tijd in het ziekenhuis terecht. In de revalidatieperiode die volgde werd het Ingeborg duidelijk dat er over hart- en vaatziekten bij vrouwen nauwelijks informatie bestond. Ze nam het heft in eigen handen en schreef er een boek over.

‘Het hartinfarct op kerstavond 2018 kwam voor mij totaal onverwacht. Ik ben slank van postuur, eet gezond en ik sport’, legt Ingeborg uit. ‘Tenminste, ik dacht dat ik dit deed. Nu ik me – door wat mij is overkomen – in de materie heb verdiept, blijkt dat het nogal tegenviel met mijn gezondheid. Dun is geen synoniem voor gezond, een uurtje tennis per week is nauwelijks beweging en ik at eigenlijk helemaal niet zo best. Daarbij rookte ik. Waar ik geen probleem in zag, omdat de longfoto’s voor medische keuringen altijd aangaven dat het prima ging met mijn longen.’

Geen informatie beschikbaar

‘Na het infarct – dat mijn leven op z’n kop zette – ging ik op zoek naar informatie. Ik wilde begrijpen hoe het zover had kunnen komen en vooral ook wat ik eraan kon doen om dit niet nog eens mee te maken. Ik vond niks. Niet op Curaçao en amper wat in het buitenland. De boeken die ik opspoorde, waren geschreven door cardiologen en voor een leek moeilijk te begrijpen. Ik moest acht medicijnen slikken zonder uitleg en behalve dat me werd gezegd dat ik moest stoppen met roken, werd me niks verteld. Pas toen ik de weg had gevonden naar de begeleiders van de hartrevalidatie werden dingen stukje bij beetje duidelijker.’

Sluipmoordenaar

‘Het sterftecijfer bij hart- en vaatziekten is bij vrouwen vele malen hoger dan bij mannen. Het enge is dat veel signalen die duiden op een hartinfarct bij vrouwen vaak worden verward met overgangsklachten. Zo is transpireren een belangrijk kenmerk. Ik had dat ook, maar omdat ik in de overgang was, dacht ik dat het mijn eerste opvlieger was. De symptomen bij vrouwen zijn niet eenduidig, maar complex. Daarom worden veel vrouwen in het ziekenhuis weer naar huis gestuurd. Bij vrouwen zitten de problemen vaak in de kleine haarvaatjes die je op een scan niet ziet. En als je weet dat de grafieken van de ECG zijn gebaseerd op een mannenhart, besef je ook gelijk dat deze waardes niet één-op-één van toepassing zijn op het veel kleinere vrouwenhart. Essentiële zaken waarvan heel veel mensen gewoonweg geen weet hebben.’

Helder en duidelijk

‘Wat ik heb meegemaakt, wil ik graag bij andere vrouwen voorkomen. In mijn proces naar verwerking en een evenwichtige gezonde levensstijl heb ik naar alle mogelijke informatie gezocht. Alle kennis en documentatie die ik heb verzameld, heb ik gebundeld in een gids: een boekje in begrijpelijke taal om mensen erop te wijzen dat hartproblemen bij vrouwen en ook de symptomen ervan helemaal afwijken van wat we weten bij een mannenhart.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 17

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *