Zakenvrouw met neus voor trends

Business

De eigenaresse van Concept Store by Sea & Sand is pas 43 en vierde dit jaar toch al de twintigste verjaardag van haar winkel in Promenade Shopping Center. Desi was er vroeg bij. Net volwassen en al direct de schouders onder een eigen shop. Geleidelijk aan breidde ze haar badkledingassortiment uit met kleine cadeautjes, tassen en accessoires. Om vanaf deze maand de overstap te maken naar een concept store. Nog steeds met de bekende Sea & Sand beachwear, maar toch helemaal anders.

‘Ik ben op Curaçao geboren, maar op mijn zesde verruilden we de tropische passaat voor een Friese polderwind. Met deze verandering had ik geen enkel probleem. Ik verkondigde overal dat ik er nooit meer wilde wonen omdat ik het eiland veel te klein vond. Toen ik uiteindelijk wel weer op Curaçao belandde, kwam ik terecht in het klassieke verhaal; de liefde kwam voorbij en Curaçao werd opnieuw mijn thuis. Ik besloot mijn eigen beachwear shop te openen met een duidelijk beeld van hoe ik het wilde. LaVida Curaçao, Desi Kempkes-Merite, Concept Store by Sea & Sand, BusinessEen winkel met badkleding die zich niet primair richtte op toeristen, maar veel meer op het lokale publiek. Als je hier woont, wil je niet altijd naar het strand om een bikini te kopen.’ Bescheiden begonnen De eerste vijf jaar was Sea & Sand te vinden in Saliña. Daarna verhuisde Desi haar winkel naar Promenade Shopping Center. Desi: ‘Ik ben klein begonnen. De eerste locatie was maar 40 vierkante meter groot, magazijn inclusief. Een bescheiden start, zonder hulp van de bank. Het waren spannende eerste jaren. De Europese badkledingmerken dachten er niet over om mijn bestelling te verschepen voordat ze betaald waren. Dat deden ze niet met bedrijven zo ver van Nederland vandaan. Het was hard werken en ervaring op doen, elke keer weer.’

Een concept store, wat is dat nu eigenlijk?

Concept store is een hippe marketing term, die tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Aan de hand van een aantal stellingen vragen we Desi om haar persoonlijke kijk op wat nou precies een echte concept store is.

Een concept store is een winkel die is gebaseerd op een bepaalde levensstijl van de doelgroep én de eigenaar. Het concept is ontstaan vanuit de passie en visie van de winkeleigenaar.

‘Helemaal waar’, zegt Desi. ‘Ik heb altijd mijn eigen koers gevaren bij de producten die ik verkoop. De badkledingmerken in Nederland vonden dat ik te kleine broekjes inkocht. Zulke kleine slips zouden niet verkopen. Dat klopt, als je alleen naar Nederland kijkt. Daar is de strandbeleving nu eenmaal anders dan in de tropen. We kijken op Curaçao anders naar mode; we hollen nergens achteraan, we kiezen zelf en volgen onze eigen smaak. Op Curaçao focussen mensen veel minder op wat ‘in’ is, maar meer op wat iemand mooi vindt. Natuurlijk neem ik trends mee, maar inkopen doe ik altijd op gevoel. Zo doe ik dat ook bij onze lifestyle producten. Ik houd van sober en doe nooit te gek met kleur. Dat zie je overal terug in de winkel.’

LaVida Curacao, Concept Store by Sea & Sand, Desi KempkesConsumenten willen geprikkeld worden. Daarom zie je bij concept stores een mix van verschillende disciplines: mode, interieur, food en kunst. Een soort van miniwarenhuis dus.

Desi: ‘Winkelen is een beleving. Tenminste dat moet het zijn, wat mij betreft. Mensen die bij de Concept Store by Sea & Sand over de drempel stappen, moeten verrast worden door wat ze zien. Er is geen relatie tussen de producten. Verre van. Je loopt even de winkel binnen om leuke dingen te spotten. Kijken hoeft lang niet altijd kopen te betekenen. Ik wil inspireren.’

Een echt goede concept store verkoopt producten die niet in de grote ketens te vinden zijn. De eigenaar zoekt naar een aantrekkelijk assortiment, zonder concessies te doen aan de persoonlijke handtekening.

‘Dat heb ik vanaf het begin al gedaan. En dat doe ik nog steeds. LaVida Curaçao, Desi Kempkes-Merite, Concept Store by Sea & Sand, BusinessNiet de makkelijkste weg, want ik koop in bij een heleboel verschillende partijen. Grote merken, maar ook kleine beginnende designers, miniondernemers met leuke ideeën en Deense meubellabels. Het is de kracht van Concept Store by Sea & Sand. Daarmee maak ik het verschil. En ik doe het met het grootste plezier, omdat ik het leuk vind.’

Toekomstplannen?

‘Ik ben trots op de winkel die er nu staat. En op mijn team, want ik doe het natuurlijk niet alleen. Ik ben dan wel verantwoordelijk voor alles wat er in de winkel te koop is, maar dat alleen is niet voldoende. Mijn werk speelt zich vaak achter de schermen af. Daarom ben ik ongelofelijk blij met de geweldige collega’s in de winkel. Zij zijn net zo gek op mooie spullen als ik. Een goede sfeer is de basis voor echt succes. Plannen heb ik nog meer dan genoeg, maar eerst ga ik Concept Store by Sea & Sand helemaal op de rit zetten. Daarna komt er weer tijd om aan nieuwe ideeën te werken.’

Wil je leuke wat leuke spullen van Concept Store by Sea & Sand bekijken? Bekijk dan pagina 18 van LaVida Curaçao mei

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *