Een leven lang kunst

Atelier

Marja Tukker deed zichzelf op haar zeventigste verjaardag een eigen boek cadeau. Ze bracht eind vorig jaar een verzamelwerk van al haar kunstwerken uit. Een leven lang kunst op meer dan tweehonderd pagina’s. ‘Een beter cadeau kon ik me niet wensen’, zo concludeert de kunstenares. ‘Alles wat ik ooit heb gemaakt, is in “Een leven in kleur” terug te vinden.’

In de ban van materialen

Marja Tukker werd in 1949 in Haarlem geboren. Begin jaren negentig kwam ze op Curaçao terecht, waar ze nooit meer is weggegaan. Ooit begonnen als docent Textiele Werkvormen is ze uiteindelijk full time kunstenaar geworden. ‘Een helderziende zei me ooit dat ik zou gaan schilderen’, zo vertelt Marja. ‘En hij bleek het bij het juiste eind te hebben. Het begon met het beschilderen van de kale deuren in mijn huis en sindsdien laat ik me inspireren door wat er op mijn pad komt. Ik kan tijden lang in de ban zijn van bepaalde materialen, vormen en stijlen, om vervolgens weer helemaal iets anders te gaan doen.’

Negen fasen

‘Als ik terugkijk op wat ik heb gecreëerd, zijn er tot nu toe negen verschillende fasen geweest. Eerst was er het weven, waarvoor ik onorthodoxe materialen gebruikte. Sinaasappelnetjes uit de supermarkt of zelfs PVC buizen, zodat mijn weeftechniek een heel andere dimensie kreeg.’ Het schilderen van wolken en luchten volgde en torso’s en benen wisselden zich af met abstracte werken. Marja: ‘Het fijne aan abstract werken is dat het niet direct iets hoeft te betekenen. Het komt gewoon uit je vingers.’

Michael Parkes

Marja heeft een voorliefde voor het gebruik van natuurlijke materialen, waarbij boomschors lange tijd favoriet was. ‘Ik hield van het natuurlijke driedimensionale effect en liet me leiden door de vormen die ik in mijn handen kreeg.’ De kunstenaar Michael Parkes was ook een grote bron van inspiratie voor Marja. De vrouwen in haar schilderijen zijn op zijn werk geïnspireerd. ‘Mijn dames hebben overigens altijd wat op hun hoofd: een tooi, een hoed, een bloem. Je ziet het steeds terug, net zoals er ook altijd een dier op het doek te zien is.’

Werken met palmbast

Na bollen, cirkels en acrylverf gieten, is Marja vandaag de dag in de ban van palmbast. Het blad dat de tropische palmen verliezen, gebruikt ze in driedimensionale kunstwerken. ‘Ik week de palmbast in water om ze vervolgens met ijzerdraad en gewichten in een bepaalde vorm te buigen, om ze daarna te beschilderen.’

Afzondering versus gezelligheid

‘Ik ben zo goed als altijd met mijn kunst bezig. Het is een deel van mijn leven. Vier dagen per week leef ik in mijn atelier in mijn eigen wereld. Voor de rest van de tijd ben ik een echt gezelligheidsmens. Ik houd ook van mensen om me heen. De combinatie van deze twee uitersten doet me goed. En productief, als ik zo door het boek blader’, besluit Marja met een grote lach.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 17

Fotografie: Inge van Altena Photography

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *