Geen Beck Jewels zonder Curaçao

Helden

Juwelenontwerper Rebecca Zeijdel-Paz is er stellig over. ‘Ik zou nooit met Beck zijn gestart als ik niet op Curaçao was opgegroeid. Op het eiland werken veel mensen als zelfstandige of ze hebben een eigen bedrijf. Winkels zijn geen ketens. Iedereen kent de eigenaar. En als je ergens in dienst bent, werk je voor een persoon, niet voor een organisatie. Curaçao heeft een entrepreneursvibe, waardoor je weet dat je dingen kan bereiken. En – heel belangrijk – je mag hier fouten maken.’ Zo gebeurt het dat een jonge meid uit Curaçao de stoute schoenen aantrekt en met haar eigen sieradenlijn haar geluk gaat beproeven in New York. Met zes jaar later haar onderneming Beck Jewels en maar liefst vijfentwintig verkooppunten, tot in Dubai toe.

Het lijken zoete bladzijdes uit een roman, het pad dat Rebecca Zeijdel-Paz heeft bewandeld om te komen waar ze nu is. Een eigen juwelenlijn die wereldwijd wordt verkocht en is opgemerkt door Lady Gaga (redactie: Lady Gaga verscheen met oorbellen van de hand van Rebecca op een Oscar-evenement). ‘Glamourous is het niet’, lacht Rebecca. ‘Ik maak al mijn juwelen zelf en we werken in een klein team. Het was en is keihard werken om mijn droom waar te maken. Ik herinner me nog dat ik met mijn eerste ontwerpen naar New York ging. Dat klinkt mooier dan het is. Om twee uur ’s nachts stond ik in de vrieskou samen met heel veel andere jonge designers aan te schuiven. Na zes uur wachten, was ik aan de beurt. En vijf seconden later stond ik weer buiten. “Change the proportions”, was het enige wat ze zeiden. ‘Op dat moment brak mijn hart, maar als ik nu terugkijk, was het gewoon een goed advies.’

Nooit opgeven

Rebecca heeft een helder doel voor ogen. Ze wil met Beck Jewels een merk neerzetten dat overal op de wereld bekend is. ‘Ik ben van nature positief ingesteld en heb gelukkig een stevige dosis doorzettingsvermogen. Als je jong bent en je wilt ergens naar toe, zie je geen beren op de weg. Dus ik gaf nooit op en ging mijn eigen gang. Ik ben klein begonnen en deed alles zelf. Alles wat ik verdiende, stopte ik weer in het bedrijf. Nog steeds maak ik al mijn juwelen zelf. Ik creëer en maak ze. Dat kost heel veel tijd. Met elk stuk ben ik uren mee bezig, maar voor mij is het belangrijk dat ik mijn creaties heb aangeraakt en ze heb gemaakt. Ik vind het moeilijk om dingen los te laten.’ Tegenwoordig werkt Rebecca’s echtgenoot ook in de zaak. Hij verzorgt de sales en regelt praktische zaken. En Beck Jewels werkt samen met een PR-bureau in New York, dat Rebecca heel wat werk uit handen neemt. ‘In de beginjaren stuurde ik mijn juwelen op naar managers van beroemdheden. Soms leverde dat wat op, vaak ook niets. Tegenwoordig hebben we een showroom in Manhattan waar stylisten en redacteuren naar toe komen. En zo kwam het dat Lady Gaga in één keer in de bladen stond met mijn oorbellen. Ik zat in de metro, toen ik op mijn mobiel mijn naam getagd zag. Ik dacht dat het spam was en dacht er verder niet over na. Maar toen kwamen er meer berichten binnen en begon ik het te geloven. Die avond kwam er champagne tevoorschijn!’

Caroline Herrera

Modeontwerper Caroline Herrera is Rebecca’s idool. ‘Zij was en is nog steeds mijn grote voorbeeld. Ik ben geboren in Venezuela, maar met mijn ouders in 1992 naar Curaçao verhuisd. Mijn broer en ik vonden het heerlijk op het eiland en dat zagen onze ouders. Ze zijn nooit meer weggegaan. Herrera is een Venezolaanse ster in donkere tijden. Haar landgenoten zijn trots op wat zij bereikt heeft. Dat geldt ook voor mij. Caroline Herrera is alles wat ik wil zijn.’

Stage in New York

Rebecca heeft tijdens haar studie stage gelopen bij het modehuis van Herrera in New York. ‘Daar heb ik zoveel geleerd. Alles is perfect, alles is overdacht. De ontwerpen natuurlijk, maar ook op de werkvloer was alles tip top in orde. Tot aan de vuilnisbak in de keuken toe. Het was bijna intimiderend. Voor mij was het een beetje als in de film The devil wears Prada, die toen net uit was. Alleen had ik te maken met een vriendelijke baas en een fijn team.’

Start-up

Beck Jewels is een jong bedrijf. ‘Natuurlijk kunnen we nog niet alles wat we zouden willen, maar we doen wel alles wat binnen onze mogelijkheden ligt. Ik heb een visie en daar houd ik me aan. Ik word ouder en meer ervaren. Daarmee verandert ook mijn stijl. Maar ik hoop dat de Beck signature meegroeit met het moment waarin we leven. Daar doe ik in ieder geval alles voor.’

Curaçao

‘Curaçao is mijn anker. Hoewel ik al jaren in New York woon en werk, kom ik regelmatig terug. Terug naar mijn familie, terug naar mijn creatieve bron. Ik kan niet zonder. In mijn huis in Brooklyn probeer ik de Caribische sfeer te laten terugkomen, maar dat is natuurlijk net even anders dan in het echt. Met sieraden van Beck wil ik de wereld laten zien hoe uniek Curaçao is. Het is fijn om een stukje Curaçao als juweel naar de rest van de wereld te brengen.’

Juwelen met inhoud

Rebecca werkt met edelstenen. ‘Ooit ben ik begonnen met Swarovski stenen. Hoe kan het ook anders’, lacht Rebecca. ‘Op Curaçao houden we van glitter. Maar ik wilde meer. Mineralen zijn er in zoveel kleuren en dat inspireerde me om daarmee verder te gaan. Kleur is belangrijk, maar voor Becks zijn ook de eigenschappen van de steen essentieel. Aquamarijn bijvoorbeeld heeft een onbezorgde en kalmerende werking. Van klanten hoor ik dan dat ze het fijn vinden om met de blauwachtige steen weer even terug te gaan naar de mooie tijd in de Caraïben. Mijn persoonlijke lieveling is rozenkwarts. Het is de steen van het hart en de liefde. Wat wil je nog meer?’

Bekijk het complete magazine LaVida Curaçao hier.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *