Het gaat om winnen!

Helden

De bondscoach van het nationaal elftal van Curaçao Remko Bicentini heeft zijn voetbaltalent niet van een vreemde. Vader Moises – Moos – Bicentini was een van de eerste Antilliaanse spelers in het Nederlands betaald voetbal. Hij schitterde bij NEC en was in de jaren vijftig de bekendste voetballer van Curaçao. ‘Ik vind het een eer om de bondscoach van het Curaçaos elftal te zijn’, aldus Remko Bicentini. ‘Voetbal deed mijn vader het eiland verlaten en ik kom er decennia later voor terug.’

Voordat Remko in 2016 het stokje van Patrick Kluivert overnam, had hij als assistent-bondscoach al drie bondscoaches meegemaakt. ‘Terugkijkend is dat een groot voordeel geweest’, legt Remko uit. ‘Ik zie die tien jaar als een waardevol leertraject waar ik nu elke dag de vruchten van pluk. Ik heb zowat alles al wel een keer meegemaakt.’

Een van de 180 bondscoaches wereldwijd

‘Maar 180 bondscoaches in de wereld en ik ben er één van. En dan ook nog eens op Curaçao, het geboorte-eiland van mijn vader’, lacht Remko. ‘Ik houd van mijn werk en ben ongelofelijk trots op de successen die we als team al hebben geboekt. Dat het draait om winnen, staat als een paal boven water. Om de top te halen, begeleid ik spelers op mijn eigen manier. Ik kijk naar de mens achter de speler, ik kijk in de ziel. Een agressieve aanpak is aan mij niet besteed.’

Het draait niet om  het individu

‘De spelers zijn allemaal unieke talenten die graag in hun eigen “moment of fame” willen laten zien wat ze in huis hebben. Ik snap dat als geen ander, want ik was zelf ook ooit profvoetballer. Maar bij voetbal op dit niveau gaat het niet om de individuele speler, maar om wat het team samen doet. Harmonie in het spel brengt Curaçao naar een hoger niveau. Ook buiten het veld kunnen we als elftal mooie dingen doen. Dit verwacht ik dan ook van de spelers. Per slot van rekening zijn zij een rolmodel voor veel jongeren in de Curaçaose samenleving.’

In 2022 naar Qatar

Het feit dat het Curaçaos elftal onder leiding van Remko Bicentini in 2017 de Caribbean Cup heeft gewonnen en zich daardoor plaatste voor de Gold Cup is een keerpunt voor het Curaçaose voetbal. Remko: ‘We hebben Curaçao als voetballand op de kaart gezet. Bam! Daar waren we! Andere landen vinden ons in één keer de moeite waard om tegen te spelen. Zoals deze maand de vriendschappelijke interland tegen Bolivia. Toen we de Caribbean Cup in 2017 wonnen, maakten negen van onze jongens gelijk een transfer. Onder andere naar clubs in Engeland, waar ze in de premier league terechtkwamen. Iets wat twee jaar eerder ondenkbaar was. Samen werken we keihard voor ons uiteindelijke doel: de Wereldkampioenschappen in Qatar in 2022.’

Droom of werkelijkheid

In 2008 telde Curaçao drie betaalde spelers in het nationale elftal, in 2014 waren dat er zes. Patrick Kluivert zorgde op zijn beurt voor extra aanwas en tegenwoordig kan Curaçao op vijftig profs rekenen die de eer van Curaçao willen verdedigen. ‘Wat dat betreft is er ook een verandering in mindset gaande’, legt Remko uit. ‘Het is al lang niet meer zo dat goede spelers alleen voor Nederland willen uitkomen. Nu Curaçao beter en beter presteert, kiezen steeds meer spelers bewust voor Curaçao. En dat doen ze met hart en ziel. Dat merk je in het resultaat. Juist daarom hebben wij vorig jaar de Caribbean Cup gewonnen.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine  LaVida Curaçao nummer 9

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *