Praktisch kijken naar esthetiek

Architectuur

De 34-jarige René Polderman had toen hij op Curaçao ooit als broekie bij een aannemer aan zijn stage begon, nooit kunnen bedenken dat hij anno 2018 het tienjarig jubileum van zijn eigen bedrijf – IHC Architects, opgericht met Joris van Eekelen en Geert Verschuren – zou vieren. De bouwkundig ingenieur hield aanvankelijk niet zo van studeren. René vond het erg leuk om met z’n handen bezig te zijn. Na het MBO volgde uiteindelijk toch nog een HBO-studie bouwkundig ontwerp. René: ‘Ik was meer een jongen van de praktijk, maar ontdekte gaandeweg dat ik – met dank aan mijn opa – ook gevoel heb voor ontwerp. En dat is zeker handig in mijn werk.’

René Polderman: ‘Na mijn stage ben ik teruggegaan naar Nederland om mijn studie af te ronden. Maar Curaçao bleef aantrekkelijk voor mij en zo kwam ik na een tijdje in Nederland te hebben gewerkt toch weer op het eiland terecht. Waar ik gelijk in het diepe werd gegooid bij de bouw van het Santa Barbara Resort toen de projectmanager vertrok en er niet gelijk een vervanger kwam. Afgezien van het feit dat het achteraf gezien natuurlijk bijzonder was dat iemand met zo weinig werkervaring als ik voor zo’n grote klus werd ingezet, heeft het me in een hele korte tijd ook heel veel waardevolle werkervaring opgeleverd. Iets waar ik in een normale situatie jaren voor nodig zou hebben gehad.’

Tien jaar IHC Architects

‘Je bent jong en je wilt wat’, gaat René verder. ‘Ik denk dat het zo ongeveer begon. En dus richtten we in 2008 naast ons werk onze eigen zaak op. Overdag werkten Geert, Joris en ik voor onze bazen en ’s avonds en ’s nachts aan onze eigen projecten. Dat hebben we twee jaar volgehouden om vanaf 2010 onze tijd volledig aan IHC Architects te besteden.’

Praktische kant in het vizier

Mede-eigenaar Geert Verschuren is de architect binnen het IHC team. Maar ook René houdt zich met ontwerp bezig. ‘Geert is als architect vooral een kunstenaar. Hij is bij voorkeur alleen maar creatief bezig. Ik heb gevoel voor esthetiek, maar bekijk ook alles door een praktische bril. Dit is gelijk ook de kracht van onze samenwerking. Geert en ik smelten onze individuele visie op een object tot één geheel. Een architect – Geert is hierop geen uitzondering – ontbreekt het soms aan realiteitszin. Begrijp me niet verkeerd: ik zie dit als een toegevoegde waarde. Juist dit maakt iemand een waar architect. Maar aangezien architectuur een vorm van toegepaste kunst is, is het ook belangrijk kritisch te kijken naar de omgevingsfactoren zoals budget, bouwkundige haalbaarheid en wensen van de opdrachtgever. Vanwege mijn technische achtergrond neem ik deze zaken vanaf het allereerste begin van een opdracht al mee.’

Uitgaan van een geheel

‘Een mooi voorbeeld hiervan is een woning die we hebben ontworpen in de wijk Vista Royal. In deze wijk vlakbij Jan Thiel Beach wordt veel onroerend goed met een commerciële gedachte gebouwd. Zo ook dit pand. De kavel is ruim, maar niet onbeperkt qua vierkante meters. Iets waarmee je bij het ontwerp rekening moet houden. Het ontwerp bestaat uit een bovenwoning en twee gastenverblijven beneden in een gezamenlijke tuin met een groot zwembad. Er kunnen meerdere families tegelijkertijd logeren. Dit zijn essentiële gegevens die bepalend zijn voor het ontwerp voordat je nog maar één potloodstreep op papier hebt gezet. Hier is voor mij een belangrijke rol weggelegd. Ik kijk onder andere naar het beschikbare budget, het eisenpakket van de opdrachtgever, de ligging van de kavel, de wind, het uitzicht en welke functie de woning krijgt. Een heel andere aanpak dan een opdracht van “ontwerp maar wat, dan zien we daarna wel”. Als bouwkundig ontwerper ben ik bij de ontwikkeling van dit project gestart met het aantal vierkante meters dat het pand maximaal groot kon worden in relatie tot het beschikbare budget. Vervolgens heb ik me gericht op de praktische indeling van de villa. Daarna is Geert verdergegaan en heeft hij er – al zeg ik het zelf – zoals altijd iets fantastisch van gemaakt.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 11

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *