In elke lamp duizend gaatjes

Passie

Toen Madelein Antens vijf jaar geleden met haar gezin verhuisde naar het geboorte-eiland van haar partner, had ze nooit verwacht dat ze een creatieve carrière tegemoet zou gaan. ‘Toen ik op Curaçao kwam wonen, zat ik in één keer thuis met twee kleine kinderen. In Nederland had ik een drukke baan in het maatschappelijk werk, dus dat was wennen. Omdat de muren op me af kwamen, ging ik op zoek naar iets om me op uit te leven’, lacht Madelein. ‘Het werden kalebaslampen die ik doorboor met duizenden kleine gaatjes. Zo is MiLampi ontstaan.’

Lampen met een verhaal

‘Ik ben gewoon begonnen met kalebassen uit de tuin van familie en een boor. Het was een proces van trial & error. Ik heb het mezelf geleerd en heb inmiddels – wel zo handig – de juiste tools in huis om al die ontelbare gaatjes te boren. Ik werk met patronen, figuren en afbeeldingen. Momenteel experimenteer ik ook met gezichten. Overigens altijd in opdracht. Mensen kiezen hun kalebas en vertellen me wat ze graag in de lamp willen terugzien. Elke lamp is dan ook uniek. Dat houdt het ook voor mij uitdagend.’

Drogen en schoonmaken

‘Waar niet veel mensen bij stilstaan, is dat kalebassen – zeker de grotere exemplaren – niet voor het oprapen liggen. Toen ik begon met MiLampi struinde ik met mijn schoonmoeder het eiland af op zoek naar mensen die kalebasbomen in de tuin hadden staan. Inmiddels heb ik een klein, maar productief netwerk van mensen om me heen verzameld van wie ik de kalebassen koop. Ze zijn dan nog groen, moeten een paar maanden drogen en dan maak ik ze van binnen schoon. Wat overigens een smerig en best zwaar werkje is. De stroopachtige substantie bewaar ik voor een dame die er stropi di kalbas van maakt, een lokale – naar het schijnt prima werkende – hoestdrank.’

Creatief bestaan

’Mensen denken vaak dat het boren van de gaatjes het meeste werk is, maar eigenlijk kost de voorbereiding nog meer tijd. Ik ben dan ook elke dag met mijn lampen bezig. Ik ben blij met wat ik doe. Het leven op Curaçao heeft mijn creativiteit tot bloei gebracht. Daar ben ik erg dankbaar voor.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 20

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *