It’s a Man’s World (of toch niet?)

Culinair

BBQ-wedstrijden zijn hot. Mannen –  veruit in de meerderheid bij dit soort competities – strijden voor de eer om tot Grill Master te worden gekroond. Kooyman gaat mee in deze hype. Voor het eerst op Curaçao organiseren ze ‘The Ultimate BBQ Cook-Off’.

Toen ik het bericht voorbij zag komen, kon ik het niet laten te googlen naar wat het toch is, dat  barbecue & mannen fenomeen. Ik blijk niet de enige te zijn die de vraag ‘Why do men barbecue?’ intikt in Google. Meer dan twee miljoen resultaten geven een potentieel antwoord op mijn vraag. Er blijkt zelfs een boek over te zijn geschreven. Ik bespaar je de vele al dan niet wetenschappelijk onderbouwde theorieën over barbecueënde mannen. Maar deze vond ik wel leuk: een journalist van de BritseTelegraph wijdt een paginalang artikel aan vlees, vuur en mannen. Het is volgens hem een typisch gender-gebeuren. Want hoe vaak zie je een BBQ-man zijn vrouw vragen  of zij hem wil helpen om het vuur op orde te krijgen?

BBQ-Cook-OffTerug naar de oertijd om te verklaren waarom de mannen de BBQ-scepter zwaaien, is volgens de journalist ook niet relevant. Het is bewezen dat vrouwen, in ieder geval nog voor het homo sapiens tijdperk, net zo snel en sterk waren als mannen. De journalist denkt dat grillen voor mannen hetzelfde is als kijken onder de motorkop. Man – met ernstig gezicht – is bezig met belangrijke zaken, terwijl vrouwlief zich bemoeit met de rest van het eten, de gasten en de kinderen. Meestal wordt deze master van de grill bij zijn missie omringd door vrienden, die – met een biertje in de hand –  een boom opzetten over de problemen in de wereld. Deze laatste constatering is overigens van mijzelf. Maar ik vind het best. Barbecue night betekent in ieder geval een avond niet achter de potten en pannen. Ik laat met plezier het initiatief over aan de heer des huizes. Mij hoor je niet klagen.

De Ultimate BBQ-Cook-Off van Kooyman op 12 maart juich ik dan ook toe. Op de Kooyman site lees ik dat ze het groots aanpakken. 45 deelnemers kunnen hun grill talenten tonen aan een jury. Kooyman zorgt voor het vlees en de kruiden, de deelnemers brengen hun barbecuetools en desgewenst assistent mee. En fans niet te vergeten! Mij lijkt het een geweldig evenement. Ik hoop natuurlijk dat er zich ook veel vrouwen zullen melden voor deze wedstrijd. Helaas zijn mijn barbecueskills zijn nihil. Ik zoek dus nog een fanplekje tegen die tijd.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *