Juridisch tips bij verhuur

Juridisch

Waar je aan moet denken bij het verhuren van je woning

Een woning verhuren kan prima op Curaçao. Er is veel vraag naar woonruimte voor de lange en korte termijn. Als jurist wordt mij vaak de vraag gesteld of iemand belasting verschuldigd is over de huurinkomsten. Het antwoord is niet eenduidig ja of nee, maar afhankelijk van de situatie.

Wel of geen belasting over huurinkomsten

Wanneer je de woning verhuurt aan een ingezetene van het eiland voor een periode van minimaal twaalf maanden en voor permanente bewoning, ben je geen belasting verschuldigd. Is er sprake van dezelfde situatie, maar heeft je huurder geen sedula, dan moet je wel belasting betalen over de huurinkomsten. Dit is ook zo wanneer je een appartement of huis verhuurt voor korte termijn – ofwel vakantieverhuur – en als het gaat om bedrijfsmatige (ver)huur.

Omzetbelasting

Sinds 1 januari 2016 dient over de inkomsten uit verhuur omzetbelasting te worden betaald. Het percentage is in beginsel 7%. In bepaalde gevallen is dat 6%; dit wordt per geval beoordeeld. De belasting dient uiterlijk de 14e van de opvolgende maand te worden betaald aan de Ontvanger van Curaçao.

Zelf verantwoordelijk

Mensen vergeten het in hun enthousiasme nog wel eens, maar als verhuurder op Curaçao ben je ook verplicht belasting af te dragen wanneer je de woning verhuurt via boekingswebsites als Airbnb, Booking of HomeToGo. Van deze organisaties is Airbnb het meest vooruitstrevend. Airbnb heeft een eigen overeenkomst met de Ontvanger op Curaçao, waarbij Airbnb bij de boeking zelf de belasting int van de verhuurder en afdraagt aan de Ontvanger. Als verhuurder hoef je aan de Ontvanger in het geval van Airbnb alleen het bewijs van betaling ter controle voor te leggen.

Afspraken en contracten

Boekingswebsites zijn praktische tools om je woning op Curaçao onder de aandacht van heel de wereld te brengen. Ze worden op ons eiland meer en meer gebruikt tot tevredenheid van zowel verhuurders als huurders. Je mag echter niet uit het oog verliezen dat je de afspraken rondom de verhuur – denk aan betaling van de huur, huurtermijn en ook aansprakelijkheid bij het niet nakomen van de verplichtingen – goed moet regelen om problemen te voorkomen.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 15

Wil je meer juridische informatie over het verhuren van woningen en verschillende typen huurovereenkomsten, neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.

Jeroen de Baar | BBV Legal | T (+599 9) 461 88 99 | T (+599 9) 525 77 65

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties "1"

  1. Vraagje. Heeft het zin om buitenlandse huurders aansprakelijk te stellen voor niet nakomen van huurovereenkomst. Wel getekend maar daarna niet naar het eiland gekomen. Zo ja dan zou ik graag contact opnemen.