Groenten als inspiratiebron

Culinair

Inspirerende groente bowls

’Om lekkere dingen te maken heb je echt niet altijd een recept nodig. Soms is je creativiteit de beste leidraad. Ik deed dat met mijn tropische groente bowls in het decor van Herman van Bergen’s Kathedraal van Doornen. Na de avond ervoor de nodige voorbereidingen te hebben gedaan in de keuken, legde ik bij aankomst alle groenten op een rij. En ik bedacht er ter plekke verrassend lekkere combinaties mee. Iets wat je overigens ook gewoon in de supermarkt, op de markt of bij de toko kunt doen. Daar heb je echt geen kunst- en vliegwerk voor nodig. Laat je creativiteit de vrije loop. Combineer groenten in alle kleuren. Zorg voor balans tussen rauw en gekookt, gebruik knapperige nootjes en maak lekkere sausjes. Spontane acties leveren echt juweeltjes op.’

Bonencrème met pinda

Voor deze crème – heerlijk bij een groente bowl – heb ik gedroogde Cargamantobonen gekocht. Deze boon is donkerrood met lichte vlekjes en komt oorspronkelijk uit Colombia. De boon is een voorouder van de meer bekende Borlottiboon, met dat verschil dat deze een vollere smaak en dunnere schil heeft. Vind je geen Cargamantobonen in de toko, maar wel Borlottibonen – ook bekend als Kievitsbonen – kun je deze ook prima gebruiken. De pinda’s die ik in mijn gerecht heb verwerkt, heb ik op de zondagmarkt van Barber gekocht. Pinda’s worden nog maar sporadisch geteeld op Banda Abou. Jammer, want ik kan me de pure smaak van verse pinda’s uit mijn jeugd nog heel goed herinneren. Ik smulde van de pinda’s die van het land van mijn oudoom kwamen.

Wat heb je nodig?

  • 285 gram gedroogde bonen (Cargamanto of Borlotti)
  • 175 ml vinaigrette
  • 125 gram verse pinda’s
  • half teentje knoflook
  • 5 gram zout
  • rasp en sap van één limoen
  • water

Hoe maak je het?

Week de bonen een dag in ruim water. Kook de gewelde bonen in een uurtje gaar. Vergeet niet af en toe te proeven. Wanneer de bonen zacht zijn, haal je ze van het vuur en giet je ze af. In mijn recept wogen de gekookte en uitgelekte bonen iets meer dan een halve kilo. Doe alle ingrediënten in een kom en pureer tot een mooie crème. Om tot het gewenste zalvige resultaat te komen, kun je een beetje water toevoegen aan het mengsel.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 12

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *