Architectuur is kunst

Architectuur

Architect Michael Durgaram is een kind van het eiland. Als zoon van een huisarts bracht hij zijn jeugd door op Curaçao. Michael wilde kunstschilder worden, maar belandde uiteindelijk op de Technische Universiteit van Eindhoven, waar hij Architectuur studeerde. ‘Ik vond er wat ik zocht en herinner me die studietijd als zeer waardevol. Een van de professoren nam mij samen met nog iemand uit de tropen onder zijn vleugels. Misschien wel omdat we anders waren dan de rest. Ik studeerde af met maar liefst drie tropische ontwerpen gesitueerd op mijn geliefde eiland.’

Kind van het eiland

‘Ik ben opgegroeid op Curaçao. Hier kom ik vandaan en ik weet als geen ander wat de klimatologische omstandigheden op het eiland zijn. Dat is handig, want ze zijn essentieel voor een goed ontwerp. Op mijn vele reizen naar Azië heb ik gezien hoe ze daar bouwen. Deze eenvoudige stijl kan ook op Curaçao. Het is voor mij een bron van inspiratie. In mijn ontwerpen zie je vaak dat ik de elementen uit elkaar trek. Zodat de verkoelende wind haar werk kan doen en ik zo een optimale relatie met buiten kan creëren.’

Denken met je pen

Je ziet Michael nergens zonder zijn schetsboek. ‘Ik houd van tekenen en creëer mijn ontwerpen op papier. Denken doe ik met mijn pen. Steeds opnieuw koppel ik dingen in mijn ontwerp los om tot nieuwe samenstellingen te komen. Ik ga net zolang door totdat ik de perfectie heb gevonden. Want in architectuur draait alles om verhoudingen en proporties.’

Low-tech bouwen

‘Bij voorkeur gebruik ik natuurlijke materialen die op het eiland te krijgen zijn. Er zijn prima bouwmaterialen voorhanden die je bij lokale ondernemers kunt kopen. Daar houd ik van. Het hoort gewoon bij Curaçao.’

Opdrachtgever met lef

Op Jan Sofat ontwierp Michael Durgaram in 2007 een opvallende villa met uitzicht op drie belangrijke landmarks op Curaçao: de Tafelberg, Barbara Beach en Caracasbaai. Michael: ‘De mensen waarvoor ik het huis ontwierp waren opdrachtgevers met lef. Ik heb echt veel creatieve dingen kunnen doen. Zo is er aan de noordkant heel veel glas verwerkt in dit huis. De baan van zon is de hele dag zichtbaar. Dit zorgt voor een fantastische lichtinval.’

Naadloos van binnen naar buiten

‘In het Jan Sofat ontwerp – ook wel bekend als Villa Rienhart – komen alle elementen van mijn signatuur samen: het loskoppelen van de elementen, optimale lichtinval, gebruik van natuurlijke – en als het even kan lokale – materialen, gigantische buitenruimtes, bescheiden slaap- en woonvertrekken, beschutting van het dak, overstekken, optimaal gebruik van de wind en tot slot dwarsventilatie. Op Curaçao leef je buiten. Daarom vervagen bij mijn ontwerpen de grenzen tussen binnen en buiten.’

Waterval in huis

De villa is gebouwd tegen een heuvel. Om natuurlijk licht in de slaapkamers te realiseren is een deel van de rotswand afgegraven. De kamers zijn koel en beschut. De entree is majestueus. Je komt de villa binnen over een houten loopbrug. Het eet- en zitgedeelte zijn met elkaar verbonden door stepping stones in de inpandige vijver. Een waterval zorgt voor extra verkoeling. Michael: ‘Het was veel pionieren. In tegenstelling tot in Nederland waar je voor alles adviseurs hebt, moet je op Curaçao als architect zelf veel uitvinden. Precies dat is mijn persoonlijke uitdaging: dingen doen die je nog nooit hebt gedaan.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 13

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *