Oosterse inspiratie

Architectuur

Architect Michael Durgaram kijkt met veel plezier terug op zijn inspiratiereis naar Bali. ‘Tegenwoordig hoef je eigenlijk niet meer achter je computerscherm vandaan te komen om nieuwe ideeën op te doen. Maar mijn gevoel zegt toch nog altijd dat echte ervaringen de beste kennis opleveren. Iets ter plekke zien of meemaken maakt zoveel meer los dan alleen het bekijken van plaatjes of filmpjes’, zo vindt de architect. ‘Ik heb mij zes weken lang ondergedompeld in het Balinese leven en ben thuisgekomen met een waardevolle schat aan ideeën voor mijn nieuwe ontwerpen.’

Buitenleven

Het is niet toevallig dat architect Michael Durgaram Bali als inspiratiebron heeft uitgekozen. Het leven speelt zich er – net zoals op Curaçao – grotensdeels buiten af. ‘Natuurlijk regent het op Bali veel meer, maar ook hier is de temperatuur hoog en daarom de wind – of beter gezegd het optimaal gebruik ervan – erg belangrijk.’

Ideale bouwstijl voor Curaçao

‘Het is fantastisch te zien hoe ze op Bali wind, water en de natuurlijke vegetatie in een ontwerp toepassen. Je ziet veel grote open ruimtes, losgekoppelde woonfuncties en je komt bijna overal waterpartijen en groen tegen. Iets wat je trouwens ook terugziet in mijn ontwerpen. Ik houd ervan de woonfuncties in een pand los te koppelen om zo tussenruimtes en gangen te creëren waarin de zijn een onderdeel van mijn signatuur. De verkoelende werking van wind en water past perfect in het Curaçaose klimaat, waar het leven zich veelal in de buitenlucht afspeelt.’

Gebruik maken van de elementen

‘Ik maak graag optimaal gebruik van de elementen licht, schaduw, wind en water. Grote overstekken zodat de muren niet opwarmen, een patio waarmee ik met planten en bomen een groene leefruimte creëer en – heel belangrijk – het gebruik van de natuurlijke omgeving waarin gebouwd wordt. Zo kun je een ontwerp integreren in een helling bijvoorbeeld of gebruik maken van de natuurlijke vegetatie rondom een huis.’

Kijken naar detaillering

‘Tijdens mijn reis heb ik heel veel hotels en resorts bezocht. Ik heb tientallen schetsen gemaakt en allerlei interessante bouwdetails met mijn camera vereeuwigd. Verfrissend te zien hoe eenvoudig sommige oplossingen zijn. De Balinese bouwstijl is bijzonder creatief met veel handwerk dat tot in de kleinste details is doorgevoerd. Bouwen op Curaçao is een stuk duurder dan in Indonesië en daarom zijn deze rijke details niet altijd mogelijk, maar waar ik ze kan toepassen, zal ik dat zeker doen.’

 

Nieuw project op Sint-Eustatius

‘Op dit moment werk ik aan het ontwerp van een nieuw resort op Sint-Eustatius. Het project bestaat uit zeventig villa’s en een hotel. De inspiratie die ik op mijn reis naar Indonesië heb opgedaan, komt hier geweldig goed van pas. De weidse opzet van het resort maakt het mogelijk dat ik veel van mijn nieuwe ideeën in het ontwerp kan verwerken. De hotelkamers, lobby, poolarea, shops, bar en restaurant zijn op zichzelf staande functionele elementen die ik op een luchtige wijze samenvoeg tot een geheel. We gebruiken veel hout en natuursteen, maar deze bouwmaterialen zie ik als make-up. De gebouwen zelf worden geheel uit beton opgetrokken, zodat de constructie de zwaarste orkaan het hoofd kan bieden. Een essentieel extra element in het ontwerp waarmee ik rekening moet houden. Ik ga de uitdaging graag aan.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 15

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *