Naar Bonaire

Op reis

“Divers paradise” staat er op elke Bonairiaanse nummerplaat. Dat is waar, maar het eiland heeft ook boven water een keur aan bezienswaardigheden en activiteiten in de aanbieding. Of je nu in Kralendijk langs het water loopt, een mountainbike trail fietst in de prachtige natuur of op het strand van Lac Bay geniet van de capriolen van de vele windsurfers, Bonaire is absoluut een idyllische plek op onze aardbol.

Ongerept

Bonaire ligt op nog geen kwartier vliegen van Curaçao. Met nog net geen 19.000 inwoners is Bonaire het kleine broertje. De sfeer laat zich het best omschrijven als gemoedelijk en relaxed. De zee rondom Bonaire staat bekend als één van ’s werelds mooiste onderwaterreservaten. En al in 1969 besloot Bonaire de gehele noordpunt van het eiland tot beschermd natuurgebied te maken. De protectie van het landschap boven en onder water bleek een visionair besluit. Mensen uit heel de wereld komen naar Bonaire om er – boven en onder water – te genieten van de ongerepte flora en fauna. De hoofdstad Kralendijk is nauwelijks een stad te noemen als het gaat om drukte en bedrijvigheid. Ondanks dat het stadje maar uit een aantal straten bestaat, kom je er uitstekende eetgelegenheden tegen, die niet onderdoen voor de betere restaurants in grote steden. En dat maakt Kralendijk toch ook weer een klein beetje mondiaal. 

In de vrije natuur

Een bezoek aan Bonaire is niet compleet zonder een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park. Met je koelbox, snorkelset en zonnebrand, kun je gemakkelijk een hele dag in het natuurpark doorbrengen. Het reservaat is maar liefst zesenvijftig vierkante kilometer groot. Er zijn mooie wandeltochten uitgezet, mountainbikers zijn welkom en ook met de auto is het park uitstekend bereikbaar. Het Pekelmeer in het zuiden van Bonaire is een flamingoreservaat. Er gaat geen bezoek aan Bonaire voorbij, zonder dat je flamingo’s hebt gespot. Dat kan ook niet anders met een populatie van twintigduizend van deze vogels op Bonaire. 

Bonaire op de fiets

Bonaire is een perfect eiland om met de fiets te verkennen. Tweewielers zijn overal te huur. De zuidkant van het eiland is vlak met goed begaanbare wegen. Je metgezel is de altijd aanwezige passaatwind. Soms in je voordeel, soms in je nadeel. Het is maar in welke richting je fietst. Heb je geen zin om de stevige wind het hoofd te bieden, kies dan voor een e-bike van Scooters Bonaire. Met een volle batterij kun je maar liefst negentig kilometer afleggen. Ook mountainbikers kunnen zich uitleven op Bonaire. Het eiland heeft vijfhonderd kilometer natuurpaden aangelegd. De MTB-tochten zijn boeiend en uitdagend. Van het vlakke zuiden van Bonaire voor de beginneling tot het heuvelachtige noorden voor de geoefende sportfanaat.  

Sportief op en onder water

Een verlaten pick-up aan de kust. Het is een normaal beeld in Bonaire. Duikers rijden naar één van de vele duikspots op het eiland om de onderwaterwereld te bekijken. Het zijn er veel, alleen al in het Slagbaai National Park zijn er zestig duikspots. Het mangrovegebied is een prachtige plek om met de kajak te verkennen. Er worden interessante tours aangeboden en je ziet vissen en dieren, die je nog nooit bent tegengekomen. Ook de paardrijdtochten op Bonaire zijn enig in zijn soort. Verlaten stranden maken het mogelijk om samen met je paard te zwemmen. Uniek om te zien, onvergetelijk om te doen. Ga windsurfen met de pro’s in Lac Bay of neem de watertaxi naar Klein Bonaire en loop langs de kust in zuidelijke richting en laat je – uiteraard met je snorkel – terugdrijven naar je startpunt. Zoveel natuurschoon krijg je zelden te zien. 

Mondiale zoutleverancier

Al sinds de zeventiende eeuw wordt op Bonaire zout gewonnen. Het zeewater in de zoutpannen verdwijnt door verdamping, waardoor het zout achterblijft. De hagelwitte zoutbergen omringd door de roze bekkens zijn al van ver te zien in het Bonairiaanse landschap. Het is absoluut het meest unieke herkenningspunt van Bonaire.   

Bekijk hier het complete online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao, nummer 5

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *