Synchroonzwemmen op Curaçao

Sport

Artistic Swimming ofwel synchroonzwemmen kun je bij Orca Curaçao. Coach Daniela Diaz beantwoordt vier vragen over deze tot de verbeelding sprekende watersport.

1 Wat kun je vertellen over artistic swimming?

Bij Orca trainen meerdere coaches twaalf meisjes in de leeftijd van 6 tot 15 jaar in artistic swimming, ofwel synchroonzwemmen. Het is een leuke uitdaging, want we hebben leden met net een diploma A op zak en een selectie van vier zwemsters die – als Covid-19 geen roet in het eten had gegooid – dit jaar aan grote internationale wedstrijden waaronder de Junior World Championships hadden deelgenomen.

2 Waar draait het om bij artistic swimming?

We trainen op souplesse, lenigheid, expressie en kracht. Voor een buitenstaander lijkt het al snel alsof het vanzelf gaat, maar om de bewegingen te kunnen uitvoeren, heb je veel power nodig. Als je er vroeg mee begint, kun je spelenderwijs de techniek leren. Artistic swmming is overigens echt niet alleen voor dames. Ook heren beoefenen wereldwijd deze fantastische sport.

3 Wat betekent artistic swimming voor Curaçao?

Hoewel onze club niet echt groot is, hebben we zeker talent in huis. De zwemsters in onze selectie vertegenwoordigen Curaçao in het buitenland. Dat is best iets om trots op te zijn. Zeker als je weet dat we nauwelijks zwembaduren tot onze beschikking hebben. Kunnen atleten in andere landen hele dagen terecht in het zwembad, moeten wij helaas genoegen nemen met een paar uurtjes.

4 Wat wil je met je sport?

Ik zou het geweldig vinden als meer kinderen onze sport gaan beoefenen. Artistic swimming is een uitdagende sport, waarin je techniek en creativiteit kunt combineren. We werken met verschillende leeftijdscategorieën en op verschillende niveaus. Iedereen kan dus instappen, zo lang je maar een zwemdiploma A op zak hebt.

Meer info over artistic swimming? info@orcacuracao.com

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 18

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *