Made in Holland

Business

‘Made in Holland betekent echt iets’, benadrukt Manon Idema, eigenaresse van Outdoor Lifestyle. ‘Ik kan het weten, want ik ben twaalf jaar geleden begonnen met de productie van mijn zelf ontworpen loungesets. In China natuurlijk, net zoals veel andere ondernemers. Maar toen ik de overstap maakte naar puur en alleen stoffen all weather sofa’s, heb ik bewust afscheid genomen van mijn producenten in het Verre Oosten. De kwaliteit die ik wil voor mijn exclusieve product kan alleen in Nederland gewaarborgd worden. Onze loungesets gaan de hele wereld over. Met tien jaar garantie, die ik zelfs op Curaçao met 365 dagen zon durf te geven.’

 Hoe het is begonnen?

‘In 2006 ging ik op zoek naar een luxe loungeset voor in de tuin. Ik had een heleboel eisen zoals een diepe zit, zodat ik met mijn Nederlandse lengte ook relaxed kon loungen, de hoezen moesten vlekbestendig zijn en ook de kleur en zeker het behoud ervan was een voorwaarde. Wat ik ook heel belangrijk vond, was dat ik de kussens buiten moest kunnen laten liggen. Elke avond alles naar binnen halen is geen optie. Daar heb je toch helemaal geen zin in. De uitspraak van de verkoper “Sorry, deze bank bestaat niet” was voor mij destijds de trigger om het anders te doen. Ik richtte mijn bedrijf Outdoor Lifestyle op en ging aan de slag.’

Bank van binnen naar buiten

‘In de beginjaren heb ik nog even gewerkt met kunststof vlechtwerk, maar dat was al snel niet meer uniek. Dus bedacht ik iets anders. Ik wilde het comfort van het bankstel binnen naar buiten brengen. In die tijd was dat helemaal nieuw. Mensen vonden het maar vreemd zo’n stoffen bank in de buitenlucht. Maar het kwam goed. De eerste sets werden verkocht en mijn business kwam van de grond. Het originele ontwerp is nog altijd de basis. Met de hoek, het tussenstuk, de poef, het ligbed en de chaise longue kun je alle combinaties maken. Wil je nog iets extra, dan is er ook een optie om de loungeset vanaf de onderkant met LED te verlichten. Ook weer iets dat geen enkele andere leverancier in huis heeft.’

Kwaliteit, daar gaat het om

‘Mooie loungebanken zijn er genoeg op de markt’, gaat Manon verder. ‘Maar het gaat ook om de kwaliteit. Een bankstel buiten vraagt hierom. Zeker op Curaçao waar de zon altijd schijnt, het zout in de lucht zo goed als alles aantast en een tropische regenbui heel veel water laat vallen. We hebben heel veel energie gestoken in het ontwikkelen van een ijzersterk aluminium frame van hoge kwaliteit. Onverwoestbaar in alle weersomstandigheden, zelfs in de wintersportgebieden waar onze banken ook staan.’

In twintig minuten weer droog

Het schuim in de kussens is Quick Dry Foam, een speciale variant waar hele kleine gaatjes in zitten. Bij een regenbui loopt het water door de gaatjes naar beneden en wordt direct afgevoerd via het aluminium frame. ‘Na een fikse bui kun je daarom na twintig minuten alweer droog op de kussens zitten’, aldus Manon.

Kleurechte stof

‘We werken met Sunbrella, een kleurechte stof uit de Verenigde Staten, waar vijf jaar garantie op zit. Het verschil met een gewone stof is dat Sunbrella de stof in de vezel kleurt. Zo voorkom je verkleuring door de zon. Ik vergelijk Sunbrella en andere stoffen altijd met wortels en radijsjes. Sunbrella is de wortel, al het andere is een radijs, met een gekleurde buitenkant en een witte binnenkant.’

Makkelijk in onderhoud

‘De Sunbrella stof is ook supermakkelijk in onderhoud. Vlekken dep je af. Daarna zet je de tuinslang erop. Lukt dat nog niet, dan pak je een emmer met lauw water en chloor en de vlek verdwijnt, zelfs als het rode wijn of saté is. Of je haalt de kussenhoezen van de bank en je wast ze in de wasmachine met wasmiddel en een scheut chloor. Klanten vinden het soms akelig gekleurde kussens met chloor aan te pakken, maar geloof mij maar dat het kan. Ik heb er al twaalf jaar ervaring mee.’

Rechtstreeks bij de leverancier

‘Outdoor Lifestyle levert rechtstreeks aan particulieren over heel de wereld. Wij werken niet met winkels of dealers. De levertijd bedraagt twee weken in Nederland. Daarna kan de set BTW-vrij per boot naar Curaçao of een van de andere eilanden. Dat kun je als klant zelf doen of wij kunnen het voor je regelen.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 12

 

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *