Overal hoekjes en doorkijkjes

Binnenkijken

‘Ik houd van dit huis’, zegt eigenaresse Katinka stellig. ‘Het is mijn thuis. Samen met de kinderen en mijn twee trouwe Rottweilers woon ik hier met heel veel plezier. We zijn altijd buiten. Dat komt door de patio, de centrale plek van het huis waar we altijd samenkomen.’

De gevel van het huis doet niet vermoeden dat er achter de muren een bijna authentieke Zuid-Amerikaanse sfeer hangt. De traditionele Shell woning is omgebouwd tot een soort van haciënda. ‘Eén van de vorige bewoonsters was Colombiaanse. Ze heeft vast een thuisgevoel willen creëren. En dat is haar prima gelukt’, legt Katinka uit. ‘Niet dat ik na de koop van het huis zomaar kon verhuizen; er is eerst flink verbouwd. Het moest allemaal wat moderner en comfortabeler. Ik was destijds betoverd door de oude tuin, nog steeds trouwens. Maar ik moet ook toegeven dat de wortels van de bomen nogal wat schade aan het huis toegebracht hebben. Het is een continu gevecht. Maar dit betekent niet dat het oude groen op de patio het veld heeft moeten ruimen. Nee hoor, voor mij zijn deze oude bomen het hart van het huis. De lasten neem ik voor lief.’

Mijn tuin

Katinka: ‘Bloemen, planten, bomen. Ik ben er gek op. In mijn vrije tijd ben ik altijd bezig met mijn tuin en mijn stekjes. Zo creëer ik een eigen paradijs in en rondom mijn huis. Ik houd van het grillige van de natuur. Snoeien en knippen vind ik zonde. Op de patio groeien de olifantsoren op dit moment bijna over de eettafel. Ik zal ze niet weghalen. Het is te mooi, al dat groen!’

Bloemen uit Zuid-Amerika

‘Helicona’s zijn mijn passie. Deze planten komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Hun bloemen groeien tussen de schutbladeren. Ik ga echt ver om mijn planten op hun best te laten groeien. Een tijd geleden heb ik zelf – provisorisch – een soort van douche voor mijn keukenraam aangelegd. Met deze zelf gefabriceerde vernevelaar creëer ik een vochtige warme omgeving voor de Heliconia’s, net zoals in hun natuurlijke habitat. Het werkt trouwens geweldig en daar ben ik dan superblij mee.’

Plek voor mezelf

De grote patio is de centrale plek van het huis. De deuren van alle leefruimtes komen op de binnenplaats uit. ‘Met klassieke of Zuid-Amerikaanse muziek is het echt een fijne wooncocon. Het dagelijkse leven speelt zich hier af. Maar als ik behoefte heb aan een uurtje absolute rust, kan ik mij ook afzonderen in mijn eigen zelf bedachte tuinplek. Op een verloren stukje grond tussen mijn huis en de erfgrens met de buren, geniet ik van de jacuzzi te midden van mijn bananen- en mangobomen. Even afkoelen na een rondje joggen of in het weekend als even niks moet.’

Plek voor mezelf

De grote patio is de centrale plek van het huis. De deuren van alle leefruimtes komen op de binnenplaats uit. ‘Met klassieke of Zuid-Amerikaanse muziek is het echt een fijne wooncocon. Het dagelijkse leven speelt zich hier af. Maar als ik behoefte heb aan een uurtje absolute rust, kan ik mij ook afzonderen in mijn eigen zelf bedachte tuinplek. Op een verloren stukje grond tussen mijn huis en de erfgrens met de buren, geniet ik van de jacuzzi te midden van mijn bananen- en mangobomen. Even afkoelen na een rondje joggen of in het weekend als even niks moet.’

Bric-à-brac

In huis ervaar je letterlijk het contrast tussen modern en klassiek. Katinka: ‘Ik combineer moderne meubels graag met spullen die ik op tweedehands sites vind, op porchsales of in brocante winkels. Mijn fascinatie voor oude spullen is niet nieuw. Mijn eerste verzamelobject – een borstbeeld van de Belgische Koningin Fabiola – heb ik al vanaf mijn achttiende.’ Ondanks Katinka’s vintage neus voor karakteristieke spullen, staat het huis verre van vol. ‘Dat klopt’, zegt Katinka. ‘Ik verzamel graag spullen uit vroeger tijden, maar het moet wel beheersbaar blijven. Dus zoek ik bewust. Het huis moet niet vol staan, want ik houd van ruimte. Ik ga alleen voor de mooiste dingen en besef ook terdege dat het op een gegeven moment genoeg is.’

Servies

In de strakke woonkeuken is de grote open kast met het oude servies een absolute eyecatcher. Als je de ruimte binnenstapt, kun je niet om deze verzameling heen. ‘Tja, dat is ook nog een dingetje, mijn servies. Ik verzamel antiek tafelzilver en oude schalen, borden en terrines. Ook hier ga ik beheerst te werk, tenminste dat is de bedoeling’, lacht Katinka. ‘Hoewel ik soms met een halve koffer servies uit het vliegtuig stap, opgesnord op rommelmarkten in Europa. Ach, iedereen z’n hobby, toch?’fkoelen na een rondje joggen of in het weekend als even niks moet.’

 

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 7.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *