Een opgeruimd gevoel

Bright Ideas

Ivette van der Velden is met haar bedrijf Mosaic Marketing een pro in het organiseren van evenementen. Maar ze doet ook nog iets heel anders. Als professional organizer helpt Ivette mensen ook bij het opruimen en ordenen van hun spullen. ‘Op het eerste gezicht lijken deze activiteiten niet bij elkaar te passen’, aldus Ivette. ‘Maar het tegendeel is waar. In beide gevallen draait het om organiseren en regelen. Iets wat ik heerlijk vind om te doen en wat me op het lijf geschreven staat.’

Een professional organizer in de arm nemen om orde op zaken te stellen in een huis, kamer of kantoor lijkt vooralsnog iets wat je vooral op televisie voorbij ziet komen. Niets is minder waar. Het initiatief van Ivette van der Velden met de toepasselijke bedrijfsnaam Ruim! mag rekenen op uiteenlopende opdrachten uit verschillende hoeken.

Ivette: ‘Er zijn mensen die hulp nodig hebben bij het het opruimen en organiseren van hun spullen in huis, omdat ze er door persoonlijke omstandigheden – ziekte of een drukke periode bijvoorbeeld – langere tijd niet aan toe zijn gekomen. Als het moment dan toch daar is om de schouders eronder te zetten, hebben ze geen idee waar te beginnen. Ik heb ook klanten op leeftijd die van een groot huis naar een appartement verhuizen en mijn hulp inroepen en ik ben opdrachtgevers van dienst van wie bijvoorbeeld de ouders zijn overleden en het huis waarin ze woonden moet worden leeggehaald. Dat kan een vakantiehuis hier op het eiland zijn, maar ook de ouderlijke woning van iemand die zelf in het buitenland woont.’

Ruimte in je huis, ruimte in je hoofd

‘Voor veel mensen is het niet eenvoudig om afscheid te nemen van vertrouwde spullen, ook al staan ze in de weg of wordt er al tijden niks mee gedaan. Wanneer het overzicht verloren raakt en het een probleem wordt, kan ik als personal organizer de helpende hand bieden. Het is mijn taak het opruimproces te begeleiden. Ik doe dat op een pragmatische wijze door gewoon zij-aan-zij, kamer per kamer samen met de klant aan de slag te gaan. Niet ik, maar de opdrachtgever beslist wat weg mag. Samen bekijken we wat iemand graag wil behouden en hoe dat het beste bewaard kan worden, wat verkocht kan worden, wat naar het goede doel kan en wat uiteindelijk afgevoerd moet worden. Ik zorg voor een duidelijke structuur bij het opruimen en kom met tips hoe het netjes en overzichtelijk te houden. De berg waar de opdrachtgever zo tegenop keek, wordt zo snel kleiner.’

Structuur en overzicht

‘Ik werk volgens de methode van Organizing Works, een werkwijze waarvoor ik een certificering heb. Opruimen is een emotionele bezigheid.Je komt dingen tegen die herinneringen oproepen en dat leidt snel af. Een belangrijke reden waarom veel mensen er al niet aan beginnen of het na een tijdje weer opgeven. Ik werk met heldere én realistische doelen. We boeken stapsgewijs zichtbare resultaten. Iets wat veel klanten als bijzonder motiverend ervaren.’

Beroepsgeheim

‘Ik oordeel nooit bij wat ik zie in mijn werk. Mensen hoeven zich niet te schamen voor hun spullen, rommel of bende in huis. Ik weet dat het iedereen kan overkomen en daarnaast is alles wat ik doe confidentieel. Mijn doel is samen met de opdrachtgever een opgeruimde nette plek te creëren, waardoor er letterlijk en figuurlijk weer lucht ontstaat.’

Eerbied voor andermans spullen

’Mijn werkwijze is zorgvuldig en nauwkeurig. Ik heb respect voor andermans spullen. Zo heb ik eerder een zoon geholpen die het huis moest leeghalen van zijn bejaarde ouders die Curaçao gingen verlaten. Ik regelde aan de ene kant de praktische zaken zoals de afvalcontainer, de dozen en het transport, maar ik had ook het geduld om alles wat weg moest stuk voor stuk na te kijken. Zo heb ik een heleboel oude foto’s gevonden, weggestopt in boeken. De boeken gingen op verzoek van de opdrachtgever naar het goede doel, de foto’s staan nu ingelijst bij het bejaarde echtpaar op de kast.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 16.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)

  1. Trots op je van der Velden!

  2. Mooi artikel! En succes met ‘Ruim’!

  3. Helpt u ook mensen op Bonaire?

    • Ik laat Ivette van Ruim! per mail contact met u opnemen.