Top chefs, top avond

Culinair

Afgelopen vrijdag was restaurant De Gouverneur het decor van een onvergetelijke culinaire avond. Wilfred Hendriksen had executive chef kok Rob Pevitts en co-owner Carmen Angel van het gerenommeerde restaurant Carmen uit Medellin uitgenodigd om een avond te komen koken voor de gasten van De Gouverneur. Wilfred was een kleine anderhalf jaar geleden in hun restaurant beland en was zo onder de indruk dat hij de eigenaars van het toprestaurant naar Curaçao haalde.

Angel en Pevitts kwamen niet alleen. Ze brachten ook hun chef de cuisine Mateo Ríos en souschef Sebastián Marín mee. Het viertal leefde zich uit in de keuken van De Gouverneur. En zij niet alleen. Volgens Wilfred wilde de complete keukenbrigade van De Gouverneur erbij aanwezig zijn. Want het is maar zelden zo dat er chef-koks van dit kaliber naar Curaçao komen om van te genieten (de gasten) en van te leren (de keukenbrigade van De Gouverneur).

Nieuwsgierig en benieuwd

Een wetenschappelijk betoog over het fantastische eten ga ik niet geven, want ik ben geen culinair journalist of food criticus. Ik ben gewoon een nieuwsgierige gast die wilde weten wat deze koks uit het culinaire Medellin, waar ik nog niet zo lang geleden was, in huis hadden. Geen professional dus, maar ik weet wel wat ik lekker vind en wat niet. En ik was die avond in het gezelschap van goede vriendin en Bourgondiër Gonneke. Wat me ook opviel: er waren verschillende chef-koks van de betere restaurants op Curaçao aangeschoven. Zij waren klaarblijkelijk ook benieuwd naar het Carmen culinary team uit Colombia.

Smaakexplosie

Het begon al direct goed met de amuse bouche en de begeleidende welcome cocktail. Het woord smaakexplosie kwam in me op. Ik heb de definitie even opgezocht: ‘smaken die je met je tong kunt proeven of wat er in je mond gebeurt als je iets eet.’ Nou precies dat was het, deze amuse. Dat beloofde voor de rest van de avond, want we waren nog niet eens in het restaurant, maar in de gezellig drukke bar van De Gouverneur.

Menu

Zes gangen kregen we voorgeschoteld van de Colombiaanse chef-koks. De ceviche laminado was de favoriet van mijn tafelgenote. Gemaakt met onze Curaçaose lionfish. De gefermenteerde coconut tijger melk – zo vertelde onze persoonlijke kelner Cindy ons – kwam uit Peru en de rode kaviaar hadden de chefs zelf uit Colombia meegenomen. De Colombiaanse Tumaco chocolade maakte de foie gras tot een waar smaakbommetje. De bijpassende wijn was een Oostenrijkse Federspiel Riesling van 2012. Als ik er nu weer aan denk, lust ik nog wel een glaasje. Daarna kwam er kreeft op tafel. Liefhebber Gonneke wist me te vertellen dat de kreeft prachtig afsmaakte en dat ze ‘m zelfs nog liever naturel zou hebben gehad, dan met het verse palmhart, de yuca en de sweet & sour uit Colombia.

Nog meer menu

Mijn persoonlijke favoriet was de Chicharrón, ofwel twaalf uur gegaard varkensvlees. Opvallend hierbij waren de Hormigas Culonas de Santander, ofwel de big ass ants. Onze persoonlijke tafelgastvrouw Cindy was al net zo enthousiast als wij en kwam met een potje mieren, die we ook nog eens mochten proeven. Lekker, hoewel ik thuis de mieren toch niet zomaar van het aanrecht zou plukken om ze in mijn mond te stoppen, ook niet gefrituurd. De bijpassende Argentijnse Malbec uit 2015 was zoals het hoort: onderdeel van het gerecht. En er kwam nog een gang: het dessert. Ik ga het niet eens beschrijven. Het was al net zo lekker als de rest, maar ik kon het niet meer op. Hoewel ik natuurlijk wel van het eetbare zand in het gerecht heb geproefd. Verrassend anders. De avond werd afgesloten zoals hij begon. Opnieuw met een smaakexplosie: de sweet surprise. Zout en zoet samen in een (gelukkig) minuscule, maar o zo lekkere afsluiter.

Culinaire ervaring

Het was verrassend, het was heerlijk. Maar wat zegt dat eigenlijk? Doen deze woorden de de kookkunsten van Pevitts en Angel in een tot de nok gevulde Gouverneur voldoende eer aan? Zeker, maar misschien zegt het nog meer dat mijn vriendin en ik bij regelmaat van de klok samen ergens gaan eten. Dan is het net zoals deze avond altijd avondvullend en altijd gezellig. We kletsen de klok rond als we uit eten gaan, maar deze keer was het anders. Kletsen was niet het belangrijkste. We werden steeds afgeleid van onze gespreksonderwerpen door het fantastische eten dat met ongelofelijk veel liefde is gemaakt en enthousiast en trots werd geserveerd. En hiermee werd een fantastisch diner niet alleen een mooie lekkere avond, maar een onvergetelijke culinaire ervaring.

Meer Latin-Caribbean Chef-koks bij de Gouverneur

Restaurant De Gouverneur organiseert meerdere keren per jaar culinaire avonden met Latin-Caribbean chef-koks. De volgende keer ben ik er graag weer bij!

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *