Roël Calister over Kuenta i Tambu

Helden

“Verhalen en drums” is de letterlijke vertaling van Kuenta i Tambu. Het illustreert meteen wat deze muziekgroep doet, want achter elke song zit een verhaal: over Curaçao en haar geschiedenis, over een specifiek muziekinstrument of gewoon over het dagelijks leven. Percussionist Roël Calister is de drijvende kracht achter Kuenta i Tambu, ofwel KiT, de naam waarmee de band inmiddels de wereld verovert. ’Ik wil verhalen en muziek doorgeven aan anderen en tegelijkertijd veel plezier hebben in wat ik doe.’

De optredens van KiT zijn energiek en dat is nog zacht uitgedrukt. Roël gaat letterlijk springend, dansend en schreeuwend het podium over. Heel anders on stage dan tijdens het interview waarin Roël de kalmte zelf is. ’Dat is de invloed van muziek. Het doet iets met me’, lacht hij. ’Of ik nou moe, verdrietig of boos ben: muziek geeft me altijd energie en maakt me blij. En met altijd, bedoel ik echt altijd.’

Trommelen op emmers

Roël komt uit een muzikale familie. Muziek hoorde bij het leven van alledag. Instrumenten waren er niet altijd, maar dat hield de jonge Roël niet tegen. ’Vanaf mijn derde begon ik met trommelen. Soms maakte ik zelf iets, maar meestal waren het de emmers die het moesten ontgelden. Mijn ouders hebben vaak nieuwe moeten kopen!’

Jazz studeren aan het Conservatorium

Tot zijn achtiende woonde Roël op Curaçao waarna hij in Nederland Bedrijfseconomie ging studeren. Het drummen in zijn eigen band bleef de rode draad in z’n leven. Toen hij zijn diploma op zak had, kreeg Roël de kans om in de band van zijn zus Izaline Calister mee te spelen. ’Dat was net even iets anders. Ik realiseerde me dat ik meer wilde doen met muziek en besloot naar het conservatorium te gaan.’ Zo gezegd, zo gedaan. Roël ging naar het conservatorium en startte een drumschool in Haarlem. ’Muziek was wat ik wilde doen. Het zit in mijn hart. Het was duidelijk dat mijn toekomst in de muziek lag.’

Theatergroep KiT for Kids

De leden van KiT vonden elkaar in het onderwijs. Roël  was toen al bezig met het samenbrengen van muziek en verhalen en in 2005 vond dit een echte plek. ‘Vanuit Drumdrumdrum zijn we theatervoorstellingen gaan maken. Kuenta i Tambu was de eerste voorstelling: destijds een echt familiegebeuren.’ Pas later bleek dat deze combinatie – en natuurlijk het samenspel met Europese dance – ook bij volwassenen in de smaak viel. Met het nummer Jackhammer in 2012 brak de groep Kuenta i Tambu echt door. ‘Dat hakte er wel in, ja: het besef dat iedereen gewoon losging op onze muziek was heel bijzonder.’

Risico

Roël is geen onbekende op Curaçao. Met KiT keert hij regelmatig terug naar het eiland om er drukbezochte optredens te geven. ’Het was natuurlijk een risico om traditionele muziek te mixen met andere klanken, maar de mensen die er voor mij toe doen, hebben me hun zegen gegeven. Verder maakt het me eigenlijk niet zoveel uit: ik weet wat ik doe‘, zegt de muzikant stellig.

In de leer bij Pernell Saturnino

Roël leerde de fijne kneepjes van het vak van de Curaçaose percussionist Pernell Saturnino die meerdere Grammy’s op zijn naam heeft staan. De kans om kennis te vergaren over de Curaçaose muziek greep Roël altijd aan. Dit – gecombineerd met zijn studie aan het conservatorium – opende voor hem een nieuwe wereld. Roël had vele opties, maar koos toch voor de muziek van zijn geboorte-eiland. ’Juist als je aan de andere kant van de wereld woont, worden die dingen belangrijk. Jazz is leuk bijvoorbeeld, maar de Curaçaose ritmes komen uit mijn hart, ik voel ze: het is mijn muziek. Zo is KiT ook bij elkaar gekomen: wij voelen de muziek.’

Muziek doorgeven

Inmiddels toert de groep door Europa, staat op grote muziekfestivals waar duizenden mensen springen en dansen op de klanken van KiT. Weten al die mensen wel dat de oorsprong van deze muziek op een klein eilandje in de Caribische zee ligt? ’Nee, niet allemaal natuurlijk, maar we doen ons best. We gebruiken intro’s om traditionele tambu te spelen en als de gelegenheid zich voordoet, grijp ik het moment. Dan vraag ik bijvoorbeeld of mensen de ”chapi” kennen en leg dan uit waar het instrument vandaan komt. Ik wil de muziek en geschiedenis van Curaçao blijven doorgeven.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 10

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties "1"

  1. Ik ben benieuwd of Roel ook concerten geeft , ik ken hem nog uit de tijd toen hij Izaline speelde.