Street art in Scharloo

Atelier

Op de parkeerplaats pal achter Villa Maria aan de Bitterstraat in Scharloo kun je deze dagen vanaf een uur of drie totdat het donker wordt Curaçaose street art artiesten aan het werk zien. Garrick Marchena, Robert Rodrigues en het duo Sander en Nicole van Beusekom zijn bezig met metershoge muurschilderingen. Het kunstinitiatief is een onderdeel van ‘New Breeze on Bitterstraat’ een meerjarig project om Scharloo Abou creatief tot bloei te laten komen.

Creative Lab

Gonneke van de Kieboom van Creative Lab is één van de zakelijke, sociale en culturele partners die zich in het project hebben vastgebeten. Gonneke ken ik niet anders (and we go way back!)  dan dat ze groots denkt. En doet! Groot hart en grootse visie. Curaçao is heel belangrijk voor Gonneke. Niet gek, want ze is hier geboren en getogen. Haar hart klopt sneller wanneer ze creatieve en tegelijkertijd constructieve (zo is ze dan ook wel weer)  dingen voor ons eiland bedenkt.

Haar Creative Lab zetelt al jaren in de wijk Scharloo. Ik heb er zelfs nog een tijdje gewerkt, daar in dat Creative Lab. Goeie herinneringen aan! Afijn, ik was al een tijdje niet meer in die buurt geweest. Maar met al het nieuws over de street art ben ik weer eens een kijkje gaan nemen. De buurt ziet er beter uit dan een paar jaar geleden, meer opgeknapte panden, fris geverfde muren en het oogt er schoon en opgeruimd. En dan nu ook nog eens al die vrolijke street art in de wijk!

Street Art Skalo

Gonneke: ‘We zijn gewoon begonnen. We wilden iets doen voor Curaçao. Niet iets eenmaligs, maar een project waarmee we structureel dingen kunnen verbeteren. Met onze werkplek in deze buurt, zijn we dicht bij huis gebleven. En gaan we aan de slag om van Skálo Abou een levendige buurt te maken. We gaan zelfs verder. We willen er een creative capital maken, dé creatieve hoofdstad van het Caribisch gebied, zeg maar (ik zei toch al dat Gonneke altijd groots denkt!). Dat doen we met kunst, zoals met deze street art, maar ook met visie. We werken samen met uiteenlopende partijen zoals Workspot, StartUp Curaçao, MEO, VNW, Unidat di Bario, Stadsherstel en Monumentenzorg. LaVida Curaçao, street art, Creative Lab, Skalo AbouWe willen bijvoorbeeld digital nomads aantrekken, mensen die in dit digitale tijdperk hun werk overal ter wereld kunnen doen. Het is een prachtige omgeving om hier te werken. Je ziet deze ontwikkeling ook in trendy steden als Berlijn. Ik zie niet in waarom dat ook niet op Curaçao kan. Het is maar een voorbeeld van de vele ideeën die we hebben voor deze supercoole wijk. Allemaal met  het doel om de leefbaarheid te verbeteren. Voor de bewoners, voor het bedrijfsleven en voor de toeristen.’

Creativiteit niet morsdood vergaderen

Het is niet bij plannen en ideeën gebleven. Ze zijn gewoon begonnen. Creativiteit kun je namelijk heel snel morsdood vergaderen en dat is nu juist niet de bedoeling. Aan de slag en bijsturen. De street art op de parkeerplaats is het eerste idee dat werkelijkheid wordt. Klein begonnen, maar al snel met veel interesse van de pers en het bedrijfsleven. Ook de overheid heeft lucht gekregen van de creatieve stappen. Een mooie opsteker voor Creative Lab om verder te gaan. De drie murals zijn nog maar het begin! Meer op Street Art Skalo.

Foto’s Nikkie Ottens

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *