Reistip! Trinidad & Tobago

Op reis

Trinidad & Tobago is een jong land. Na een bewogen verleden werd de eilandengroep in 1976 een republiek. Tegenwoordig is Trinidad & Tobago één van de welvarendste landen in het Caribisch gebied. Dit is vooral te danken aan de winning van olie en aardgas op Trinidad. Hoewel Trinidad met de hoofdstad Port of Spain vooral een zakelijke bestemming lijkt te zijn, heeft het eiland samen met Tobago ook op toeristisch gebied veel te bieden. Aan de ene kant het drukke stadsleven op Trinidad en aan de andere kant de relaxte eiland vibe op het nog ongerepte Tobago.

Land van carnaval en steel drums

Carnaval op Trinidad & Tobago wordt ook wel het grootste straatfeest ter wereld genoemd. Gezegd wordt dat als de eilandbewoners geen carnaval aan het vieren zijn, ze bezig zijn met het voorbereiden of nagenieten ervan. De zaterdagavond voordat het traditionele meerdaagse carnaval losbarst, staat in het teken van de Panorama competitie; een steel drum wedstrijd met wel honderd deelnemers die met hun Soca en Calypso muziek het carnaval opzwepen tot ongekende hoogte.

TRINIDAD

Maracas Beach

In tegenstelling tot Tobago kent Trinidad geen overvloed aan prachtige baaien en stranden. Wil je het drukke stadsleven toch even ontvluchten, ga dan naar Maracas Beach. Dit populaire strand ligt aan een diepe baai en is een ideale plek om te zwemmen en te bodysurfen. Proef zeker de lokale street food specialiteit “Bake and Shark”, een broodje belegd met stukjes haai.

Opvallende natuurverschijnselen

Piparo Mud Volcano is een moddervulkaan gelegen in het zuidelijk deel van het eiland. Wanneer de vulkaan actief is – de laatste keer was in 1997 – spuwt deze een modderstroom van meer dan honderd meter hoog. Ook geen alledaags natuurverschijnsel is het asfaltmeer Pitch Lake. In het dorp Brea – Spaans voor pek – aan de oevers van het meer, lijkt het alsof de troittoirs in het wegdek zakken en ook de huizen staan schots en scheef. Op het eerste gezicht lijkt Pitch Lake op een grote hobbelige parkeerplaats, maar het asfaltmeer is zonder twijfel een product van moeder natuur. De gidsen ter plaatse kunnen je er alles over vertellen.

Asa Wright Nature Centre

Het Asa Wright Nature Centre is één van de eerste natuurcentra in het Caribisch gebied. Het is niet al te groot en ligt verscholen tussen de bergen van het regenwoud. De weg ernaar toe is er een met vele hobbels en kronkels, maar als je het park eenmaal hebt bereikt, weet je meteen dat het de wandeling waard was. Het in 1967 opgerichte natuurpark is bekend om de grote diversiteit aan flora en fauna. Op de eilandengroep komen maar liefst 430 soorten vogels, 100 verschillende zoogdieren, 70 soorten reptielen en 620 vlinders voor.

TOBAGO

Main Ridge Forest Reserve

Het noorden van Tobago bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud. Main Ridge Forest Reserve is een groot natuurpark, waarin onder andere kaaimannen en slangen leven. Wil je deze reptielen en daarbij ook tropische vogels spotten, dan ga je het best vroeg in de ochtend op pad met een lokale gids.

Argyle Falls

De hoogste en mooiste waterval van het eiland is zonder twijfel Argyle Falls. De hike ernaar toe is op zich al de moeite waard. Na het laatste stukje klimmen en klauteren is het uitzicht op een prachtige waterval je beloning. Met als kers op de taart een verkoelende duik in het water.

Strandleven

De stranden van Tobago zijn prachtig. Het ene nog mooier dan het andere. Englishman’s Bay bijvoorbeeld is een afgelegen strand tussen Castara en Parlatuvier. Het strand is omzoomd met palmbomen, bamboe en helder stromende beekjes. Een fantastische plek om te snorkelen tussen de in grote getale aanwezige tropische vissen. Het brede zandstrand van Pigeon Point is ook adembenemend. Met de palmbomen en hier en daar een kokosnoot bij de waterlijn, lijkt het alsof je op een filmset bent beland.

Onderwaterwereld

Ook onder de waterspiegel is Tobago kleurrijk en divers. Voor de kust van het eiland ligt Buccoo Reef, één van de mooiste en ongeschonden riffen ter wereld. Ga ook zeker even plonzen in The Nylon Pool, net achter Buccoo Reef. Over het ondiepe water van dit natuurlijke zwembad in zee wordt gezegd dat het een verjongende werking heeft. Wie weet!

Hoe je vanuit Curaçao naar Trinidad & Tobago kunt reizen met Surinam Airways lees je in LaVida Curacao nummer 8

Foto’s: Mieke Lybeer

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *