Tekeningen zijn zachter dan woorden

Passie

Saskia Matthijsse is grafisch vormgever. Het is haar werk om mooie dingen te creëren. ’Illustreren is daarbij een heerlijk onderdeel van mijn job’, legt Saskia uit. ’Ik houd echt van tekenen. Niet alleen voor mijn klanten, maar ook voor mezelf. Met potlood en papier leg ik de dingen van de dag vast.’

Saskia: ‘Als kind tekende ik al graag. Ik heb heel wat dozen kleurpotloden versleten. Mijn studie Vormgeving & Communicatie was dan ook een logische vervolgstap. In mijn opleiding was er veel aandacht voor techniek en theorie. Dit zorgde ervoor dat mijn passie voor tekenen naar de achtergrond verdween. Uiteindelijk heb ik vijfentwintig jaar lang nauwelijks een streep op papier gezet.’

Passie teruggevonden

‘Gelukkig heb ik mijn passie teruggevonden. Ik vind het echt zonde dat ik al die jaren nooit heb gedaan wat ik eigenlijk het allerleukste vind. Voor mij zijn mijn verzamelde illustraties een soort dagboek. Woorden klinken soms harder dan ze bedoeld zijn. Dat heb je niet met tekeningen en dat bevalt me wel.’

Moment van reflectie

‘Ik pak ’s avonds steeds vaker mijn schetsboek. Ik laat de gebeurtenissen van de dag aan me voorbijgaan en bedenk of er iets is waarover ik wil tekenen. Soms schrijf ik er ook wat bij. Het is mijn ontspanningsmoment en een leuke manier om herinneringen te bewaren. Als ik terugblader in mijn vele art journals kom ik alledaagse, maar waardevolle dingen tegen die ik anders echt zou zijn vergeten. De lievelingsschoenen van mijn zoon bijvoorbeeld, een ijsje op zomaar een zondagmiddag of een familiekiekje van vroeger.’

Dagboek zonder sleutel

‘Mijn tekeningen deel ik op Instagram. In die zin is mijn art journal dus geen dagboek met een slotje erop. Ik vind het leuk als mensen zich herkennen in mijn illustraties. Het tekenen uit de losse pols heeft me trouwens ook geholpen met andere dingen. Als je begint met een scheve lijn op een blad, ga je – anders dan op een computer – toch door om er iets moois van te maken. Zo kan iets dat in eerste instantie lijkt te mislukken, toch nog iets heel bijzonders worden.’

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 16.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *