Op reis naar Havana

Op reis

Havana lijkt op een filmdecor uit vervlogen tijden. Waar je ook kijkt zie je majestueuze koloniale panden en cruisende Amerikaanse oldtimers. Overal klinkt muziek. Op elke hoek van de straat is wel een feestje. In Havana voert de vrolijke Cubaanse gastvrijheid de boventoon. Nu InselAir twee maal per week rechtstreeks vanuit Curaçao naar Havana vliegt, is het grootste eiland in de Caribische zee plotsklaps dichtbij. Cuba, het paradijs van salsa en sigaren en tegelijkertijd het land van Fidel Castro. De communistische teugels zijn de laatste jaren wat gevierd, dat merk je aan het groeiend aantal cafeetjes en eetgelegenheden in de stad. Volop leven op straat. De ondernemende Cubanen bieden de toeristen ook steeds vaker logies in hun casas particulares. Interessante logeerplekken waar je veel te weten komt over het echte Cubaanse leven.

De oude stad

cuba-1Havana Vieja is ongetwijfeld de mooiste wijk van de hoofdstad. De grandeur van weleer maakt een onuitwisbare indruk. Je kunt eindeloos dwalen in de oude binnenstad. Eet een churro of drink een authentieke Mojito. Gezellige terrasjes vind je op Plaza Vieja, Plaza de Armas of Plaza de la Catedral. San Christóbal is een bezoek meer dan waard. De barokke kathedraal met een Cubaanse twist is opgedragen aan Christoffel Columbus, de ontdekker van Cuba. Breng ook zeker een bezoek aan El Capitolio Nacional. De reusachtige koepel toont opvallend veel gelijkenis met het Capitool in Washington. Historisch gezien niet gek, want het capitool was oorspronkelijk bedoeld als regeringsgebouw voor de Cubaanse Kamer en Senaat. De boot brengt je naar de burcht El Morro en het Fortaleza de San Carlos de Cabaña. Deze plek lijkt tegenwoordig een klein stadje met talrijke restaurants en leuke winkeltjes. Vanuit El Morro is het uitzicht op Havana werkelijk spectaculair.

Malecón

In de dertiger jaren was Hotel Nacional – fameus vanwege de Tropicana Shows – de speeltuin voor grote Amerikaanse filmsterren als Buster Keaton, Johnny Weismuller, Marlon Brando en Marlene Dietrich. Het luxueuze hotel uit de vorige eeuw ligt aan de ziel van de stad, de Malecón. Deze boulevard strekt zich uit van Havana Vieja tot Havana Bay. Een belangrijk deel van de het Cubaanse leven speelt zich af op de Malecón. Verliefde stellen kijken er naar de zonsondergang, vissers doen er hun werk, tieners brengen er hun vrije tijd door en toeristen genieten van dit dagelijkse ritueel.

Ché Guevara

cuba-3Anders, maar daarom niet minder indrukwekkend is het Plaza de Revolución. Met zijn 72.000 m2 is dit een van de grootste stadspleinen ter wereld. Echt adembenemend mooi is het plaza niet, imponerend wel. Op dit plein sprak Fidel Castro totdat hij ziek werd jaarlijks meer dan één miljoen Cubanen toe. Het 18-meter hoge standbeeld van de nationale held José Martí is samen met het bekende gezicht van Ché Guevara op de gevel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het landmark voor dit plein.

Op de fiets door Havana

cuba-2Te voet door Havana slenteren om de stad te leren kennen is heerlijk. Een tour met een oldtimer, onvergetelijk. Als je in korte tijd zoveel mogelijk wilt zien, neem dan de hop on-hop off bus van Havana Bus Tour. Bovenop de dubbeldekker is vooral de rit over de Malacón erg leuk. Wil je op een sportieve manier Havana verkennen, ga dan voor de fiets. Met de stoere gidsen van CubaRuta Bikes fiets je letterlijk door het dagelijkse leven van Havana. Een aanrader!

Meer tijd?

Heb je tijd, maak dan zeker een trip naar de Viñales vallei in Pinar del Rio. Op drie uur rijden van Havana beleef je de wereld van de Cubaanse sigaren. Een prachtig landschap met tussen de kalkstenen heuvels tabaksvelden zover je kunt kijken. In de tabakshuizen kun je vast en zeker je eigen sigaar leren rollen.

InselAir vliegt op maandag en vrijdag rechtstreeks vanuit Curaçao naar Havana. Ticketprijzen vanaf ANG 508,00 per persoon (exclusief government taxes). Meer info op www.fly-inselair.com

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *