Franse traditie op Curaçao

Shopping

De Vide Grenier – een soort van vrijmarkt geïnspireerd op het Franse plattelandsleven – van BijBlauw was een groot succes, zeker voor de vroege vogels onder ons. Naar Franse traditie begon de verkoop van de oude Franse meubels en accessoires al om zeven uur ’s ochtends. En net zoals dat gebeurt op de bric à brac marktjes in Europa stonden de echte liefhebbers al om half zeven voor de deur van BijBlauw. Binnen een paar uur waren de meeste spullen verkocht en verdwenen naar een nieuwe bestemming.

Van Frankrijk naar Curaçao

Titia van Dijk van Boutique Hotel BijBlauw is de stuwende kracht achter BijBlauw’s Vide Grenier. Voordat ze naar Curaçao verhuisde, woonde ze met haar man en kinderen jarenlang in Frankrijk. Dochter Britt zegt hierover: ‘Als kinderen wisten wij niet beter dan dat we als gezin in onze vrije tijd marktjes in de omgeving afstruinden op zoek naar mooie oude spullen. Die mijn vader Ruud dan opknapte en mijn moeder Titia opleukte, om het zo te zeggen. En dat hebben we nu weer gedaan. Maar dan in één keer een container vol die we op de boot naar Curaçao hebben gezet.’

Meubels en styling

Meubels en styling zijn Titia’s passie. Dat kun je zien in alles in en om BijBlauw, maar deze Vide Grenier was één van haar gekoesterde stille wensen. Titia: ‘Het was een beetje uitproberen. Wat vinden mensen leuk, hoe presenteren we het? Ik heb uiteindelijk gedaan wat ik zelf mooi vind. We hebben de meubels en spullen die ik uit Frankrijk heb gehaald zelf opgeknapt en van een frisse schuur- of verflaag voorzien. Waarbij ik me laat inspireren door de woontrends van dit moment. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Dat we de plank niet hebben misgeslagen blijkt uit het feit dat binnen een uur of drie bijna alle spullen zo goed als verkocht waren.’

Frans ontbijt

Dat het snel ging kan ik bevestigen. Aangezien ik de hele week door al een vroege vogel ben, had ik mijn nieuwsgierigheid naar deze nieuwe Vide Grenier die zaterdag uitgesteld tot half tien (beetje uitslapen mag in het weekend). Toen ik aankwam bij BijBlauw stonden er nog redelijk wat spullen (gelukkig), hoewel de familie Van Dijk mij vertelde dat er al heel veel verkocht was. Ik begin mijn dag altijd met koffie en dus ook die ochtend bij BijBlauw. Ik had afgesproken met een vriendin en – zo gaat dat bij mij – al snel waren we een uurtje later. Ik had dus even niet opgelet en vrijwel alles was de deur uit. Verbazingwekkend moet ik zeggen! Voor mij geen probleem, want ondanks dat ik niets had gescoord, was het wel een heel fijn uurtje bij BijBlauw. Koffie, pain au chocolat, croissantje en goed gezelschap. Er zijn slechtere manieren om een zaterdag te beginnen.

Volgende keer er vroeger bij

Bij een volgende gelegenheid – zoals het er nu uitziet komt er weer een BijBlauw Vide Grenier in het najaar – weet ik alvast dat ik er naar Franse gewoonte vroeg bij moet zijn. En zo niet, dan is daar altijd nog het heerlijke ontbijt en de lekkere koffie op een magnifiek plekje direct aan zee.

Foto’s: Inge van Altena Photography

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties "1"

  1. Fantastisch!!!
    Zou graag mee willen doen aan bijv. een antieke markt. Een idee?????