Zes reistips voor Peru

Op reis

Peru is een boeiende bestemming op het Zuid-Amerikaanse continent. Perfect om nieuwe ervaringen op te doen en onuitwisbare herinneringen te maken. De natuur is indrukwekkend, de mensen ongekend vriendelijk en – belangrijk – het reizen erg makkelijk. Het is een land van uitersten: de ene dag sta je in de woestijn, de andere dag maak je een hike naar de eeuwige sneeuw. In Peru is zoveel te doen en te bekijken. Waar moet je beginnen? Deze zes highlights helpen je alvast op weg.

Machu Picchu

Denk je aan Peru, dan denk je aan Machu Picchu, de verborgen Inca stad hoog in het Andesgebergte. Machu Picchu is zonder twijfel een ”must see”, maar je bent er niet de enige. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen de beroemdste Inca ruïne van Zuid-Amerika. Je kunt er op verschillende manieren komen. Door te hiken via de Inca trail of de Inca jungle tour bijvoorbeeld. Ben je wat minder sportief of heb je weinig tijd, is Machu Picchu ook te bereiken met de trein. Wanneer je nog energie over hebt als je boven bent, beklim dan zeker de Huayna Picchu. Vanuit deze hoogste top – 2.720 meter – heb je een waanzinnig uitzicht over de magische Inca stad.

Colca Canyon

Wanneer je voor het eerst een Andescondor spot, houd je je adem in. Het is indrukwekkend deze enorme roofvogels – hun vleugels hebben een spanwijdte tot wel drie meter – in de Colca Canyon te zien vliegen. Niet alleen de Andescondors zijn indrukwekkend, ook de Colca Canyon zelf is een bezoek meer dan waard. De kloof is maar liefst twee keer dieper dan de Amerikaanse Grand Canyon. Durfals kunnen hier hiken over spectaculaire paden, maar gelukkig is het gebied ook gewoon met de auto bereikbaar.

Cuzco

De stad Cuzco is onder andere het startpunt voor de reis naar Machu Picchu. Logisch dat deze stad een vast onderdeel is van elke rondreis door Peru. Cuzco heeft zoveel te bieden dat een meerdaags verblijf een aanrader is. Slenter door de binnenstad en geniet van de Spaanse koloniale architectuur die zich heeft vermengd met de overblijfselen uit de Inca cultuur. Sla je slag op één van de vele lokale markten – wat denk je van truien van alpacawol – en ontdek de eerlijke Peruaanse keuken en het gezellige nachtleven.

Rainbow mountain

Dankzij sociale media lijkt Rainbow mountain – de originele naam is Vinicuna of Montaña de Colores – met stip op twee te komen in het rijtje van de meest bezochte plekken van Peru. Het is dan ook de perfecte plek voor prachtige foto’s. De berg is beroemd om zijn natuurlijke regenboogachtige kleuren die zijn ontstaan door de sedimentatie van mineralen. Rainbow mountain is zo’n vijfduizend meter hoog en bedekt met turquoise, rode, oranje en gele strepen. Een prachtig gezicht, tenminste als de weergoden je gunstig gezind zijn. Want net zoals met alles, ziet ook Rainbow mountain er in het zonnetje op z’n best uit.

Titicacameer

Het Titicacameer is niet alleen het grootste meer van Zuid-Amerika, maar ook het hoogst bevaarbare. Het meer is met ruim achtduizend vierkante kilometer net iets kleiner dan het eiland Cyprus en ligt op de grens tussen Peru en Bolivia. De stad Puno is de uitvalsbasis om de drijvende Uros eilanden te bezoeken. De leefgemeenschap woont er op rieten matten die door de bewoners zelf zijn gemaakt. Het meer kent in totaal eenenveertig eilanden, waarvan Isla Taquile en Isla Amanti ook zeker tripwaardig zijn.

Islas Ballestas

Voor een klein bedrag een uniek ecosysteem bezoeken dat weinig onderdoet voor de Galapagos eilanden? Dit kan ook in Peru, waar de Ballestas eilanden ook wel “Galapagos voor de armen” worden genoemd. Op deze eilanden voor de kust van Peru vind je zeeleeuwen, pelikanen, dolfijnen, pinguïns en bijzondere vogelsoorten. De Islas Ballestas maken deel uit van het Paracas National Reserve, een beschermde omgeving met een prachtige kustlijn met zandduinen, majestueuze rotsformaties en grote flamingo kolonies. Goed idee dus om een bezoek aan deze twee natuurgebieden te combineren.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 14

Foto’s (met uitzondering van Machu Picchu): Lore van Eeghem

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *