Danny van der Veen, surfer

Echte werk

LaVida Curaçao werkt – met veel lol en plezier – samen met freelance fotografen Inge van Altena en Joke van Eeghem. Inge van Altena portretteerde surfer Danny van der Veen in volle actie op Curaçao. Het verhaal achter de foto’s lees je hier.

Vijf vragen aan Danny van der Veen

Wat betekent surfen voor jou?

Surfen beheerst mijn leven. In die zin dat ik altijd bezig ben met golven, wind en weer. Toen ik jong was, bestond er nauwelijks iets anders voor mij dan mijn sport. Nu ben ik 37 en heb ik verantwoordelijkheden. Mijn passie is nu ook soms een confrontatie. Mijn drang om te surfen is sociaal gezien niet altijd handig. Mijn sport wordt niet altijd begrepen. Is er een feestje en ik kom niet omdat ik naar Klein Curaçao ben vertrokken omdat de surfomstandigheden juist die dag ideaal zijn, is niet altijd leuk voor mijn omgeving.

Van wie heb je leren surfen?

Ik heb het mezelf geleerd bij Playa Canoa. Toen ik tien jaar was, ging ik met een zelf geprepareerde waterski het water op. Skurfen noemden we dat toen. Er was in die tijd nog geen YouTube om filmpjes te bekijken hoe het moest. De film Point Break met Keanu Reeves uit 1991 heeft veel voor me gedaan. En altijd weer opnieuw het water in om de logica van het water, de stroming en de golven te leren begrijpen.

Wat geeft je de kick?

Surfen is vechten tegen en tegelijkertijd gebruik maken van de elementen. Je mag best bang zijn, het water is sterk. De zee heeft zoveel power. Een mens hoort daar niet in. Juist die battle wakkert mijn passie aan. Als ik in een pipe – een omrollende golf – terecht kom waar de lucht gecomprimeerd is, krijg ik een heel speciaal gevoel. De kick van de tunnel, dat is voor mij het allermooiste.

Is Curaçao een surfparadijs?

Net zoals Curaçao slechts een klein stipje op de aardbol is, zijn onze surfspots in vergelijking met andere plekken op de wereld nietig. Voor echt hoge golven heb je een oceaan nodig en andere weersomstandigheden. Maar dat betekent niet dat we geen goede spots hebben. Aan de noordkust zijn er prima plekken, waar ik me helemaal kan uitleven. En ook op Curaçao kunnen we gebruik maken van de weersomstandigheden. Toen orkaan Matthew ten noorden van Curaçao voorbij trok, hebben we fantastische surfcondities gehad.

Wat doe je als je niet surft?

Ik probeer toeristen die Curaçao bezoeken de levensstijl van een surfer mee te geven. Ik neem mijn gasten mee op buggytours en probeer ze door mijn ogen het Curaçao te laten zien dat ik ken. Niks massaals of uitgekauwd, maar op kleine schaal. En altijd persoonlijk. Juist dat zorgt voor de mooiste herinneringen aan ons eiland.

Fotografie Inge van Altena

Bekijk het complete magazine hier: LaVida Curaçao nummer 6

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *