Kiten op Curaçao

Sport

Vier vragen aan kitesurfer Nick

Nick is een eilandjongen. Groot geworden met zout, water en wind. Hij is altijd op het water te vinden. Als Nick niet zelf aan het kiten is, geeft hij les in zijn kiteschool in de Sint Jorisbaai.

1. Wie is Nick?

Ik ben Nick, 27 jaar en met uitzondering van mijn studietijd woon ik al heel mijn leven op Curaçao. Ik ben groot geworden met zout, water en wind. De perfecte plek voor een kiter zoals ik. Drie jaar geleden wilde ik meer dan kiten alleen en ben ik mijn eigen Nix Kite School Curaçao begonnen. 

2. Wat betekent kitesurfen voor jou?

Kiten is mijn leven, ik ben er altijd mee bezig. Als ik geen les geef, ben ik zelf op het water te vinden. Kitesurfen is mijn brood, mijn hobby, mijn vrije tijd. Ik ben een powerkiter en houd van een agressieve stijl. Maar tegelijkertijd ben ik als IKO instructeur ook alert en bedachtzaam. Ik weet als geen ander dat je voor deze sport voortdurend risico’s moet kunnen inschatten. Nadenken over wat je gaat doen, is essentieel in de kitesport.

3. Wat is de beste kitespot van Curaçao?

De beste plek is zonder twijfel de Sint Jorisbaai, waar ook mijn kiteschool is gevestigd. De golven in de baai zijn minder ruw dan op open zee en ook afdrijven is er hier niet bij. Wat de Sint Jorisbaai als kitespot uniek maakt, is de ongerepte natuur eromheen. Het is een plek die nog niet door iedereen is ontdekt. Je ervaart er nog steeds de echte underground vibe. Iets wat op veel kite hotspots wereldwijd niet meer zo is, omdat ze steeds commerciëler zijn geworden.

4. Kan iedereen kitesurfen leren?

Als je de kite eenmaal onder controle hebt, gaat het niet om kracht maar om spelen met de wind. Kitesurfen is een spectaculaire en tegelijkertijd technische sport. Je moet wel wat durven, maar in principe kan iedereen het leren. Hoe eerder je ermee begint des te beter het is. Een mooie instapleeftijd is een jaar of vijftien, hoewel ik ook kiters heb die de vijftig al zijn gepasseerd en leerlingen van rond de tien jaar. Het kan allemaal, mits je lichaamsgewicht meer dan veertig kilo is. Wil je de sport goed onder de knie krijgen, moet je doorzettingsvermogen hebben en er tijd voor vrijmaken. Veel oefenen dus. Lesgeven doe ik zeven dagen per week, van ’s ochtends totdat het donker wordt. Mogelijkheden genoeg om ook een kitesurfer te worden!

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 10

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *