Kijkje in de keuken van Cristal

Culinair

De keuken van Cristal aan het Johan van Walbeeckplein is het heiligdom van chef-kok Stefan Onrust en zijn vriendin Talitha. Zij kozen ervoor hun eigen culinaire koers te varen en openden drie jaar geleden de deuren van Cristal. Een intiem restaurant, waar mensen als onbekenden over de drempel stappen en na een avond heerlijk tafelen als vrienden afscheid nemen.

Op mijn manier

Stefan Onrust: ‘Ik sta al vanaf mijn zeventiende in de keuken. Na bij een aantal goede restaurants te hebben gewerkt, merkte ik dat ik op Curaçao mijn top had bereikt. Ik wilde dingen doen op mijn manier.’ ‘We waren toe aan een nieuwe uitdaging’, gaat Talitha verder. ‘Toen dit pand vrij kwam zijn we in het diepe gesprongen. Stefan staat in de keuken en ik ontferm me over de gasten. We zijn zes dagen per week open. Ons leven speelt zich grotendeels in Cristal af. In de spaarzame vrije momenten ben ik graag met mijn handen bezig. Zo kwam ik op het idee de lampen in onze zaak zelf te maken. Ik neem dus ook de styling van Cristal voor mijn rekening.’

Hoog niveau

‘Om op hoog niveau te koken, kun je niet anders dan kleinschalig werken’, legt Stefan uit. ‘Daarom zijn we ook zo blij met dit monumentale pand. Aan de indeling hebben we niks veranderd, zo blijft de sfeer intiem. Het past bij ons; hoe ik kook en hoe Talitha met de gasten omgaat.’ ‘Je zou het bijna een huiskamerrestaurant kunnen noemen, maar dan wel met eten op een hoog culinair niveau’, lacht Talitha.

Van kop tot staart

De keuken van Cristal is Frans en toch werkt Stefan met Caribische producten. Stefan: ‘Het is een beetje de omgekeerde wereld. Ik doe mijn eigen ding. Stoba Kabritu bijvoorbeeld – een stoofpot van geitenvlees – maar dan wel volgens de principes van de traditionele Franse keuken klaargemaakt. Ik houd van mooie, verse producten. Laatst bracht een visser een prachtige Blue Marlin. Die heb ik gerookt. Zo gaat de sublieme smaak van deze zeldzame vis niet verloren en hoeft zo’n prachtig vers product de vriezer niet in.’ Talitha: ‘Stefan is een kok die alles van kop tot staart gebruikt. Hij ziet het als een culinaire zonde goede stukken van een kwaliteitsproduct onbenut te laten. Je ziet hier ook zijn creativiteit terug. Er staan regelmatig verrassende gerechten op ons  menu.’

Gasten

‘Het team van Cristal is erg klein. Talitha en ik zijn het hart van de zaak en in drukke periodes worden we geholpen door twee, soms drie extra collega’s’, aldus Stefan. ‘Omdat onze zaak niet massaal is, kunnen we een hele goede prijskwaliteitverhouding bieden. Dineren is bij Cristal een belevenis. We hebben de meeste tafeltjes maar één keer per avond bezet. Mensen die bij ons komen eten trekken er vaak de hele avond voor uit. Heerlijk om onze gasten zo te zien genieten.’

Menu buiten de kaart om

‘Gasten die een keer bij ons zijn geweest, komen vaak terug. Het komt voor dat ik mensen ontvang waarvan de gastheer de tafelgenoten informeert over wat ze zeker moeten proeven’, vertelt Talitha. ‘Juist voor deze vaste gasten werk ik naast de à la carte gerechten ook met een wisselend menu. Er zijn liefhebbers die niet eens meer om de kaart vragen. Ze willen verrast worden. “Maak wat, leef je uit, Stefan” klinkt mij elke keer weer als muziek in de oren’, concludeert de chef-kok van Cristal tevreden.

Bekijk het complete magazine hier: LaVida Curaçao nummer 8

 

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *