Turning Point Dance School

Sport

Vier vragen aan Tessa van der Zande, Turning Point Dance School

1. Wie is Tessa van Turning Point Dance School?

Ik ben een oud-leerlinge van Turning Point Dance School die Rita Koeks in 1999 heeft opgericht. Als kind kreeg ik jaren les van Rita voordat ik naar de dansacademie in Arnhem vertrok. Na de nodige omzwervingen, ben ik teruggekomen naar Curaçao. Begin deze maand heb ik het stokje overgenomen van Rita, die het rustiger aan wil doen. Ze blijft gelukkig nog wel bij Turning Point betrokken. Het is voor mij dus letterlijk en figuurlijk thuiskomen.

2. Wat betekent theaterdans voor jou en je leerlingen?

De leerlingen van onze school krijgen les van zes docenten verdeeld over twee studio’s. Ballet, jazz, modern, streetdance jazz en hiphop. En onze kleuter- en kinderdans, niet te vergeten. Dans is een passie: je voelt het in je wezen. Het is ook een keiharde sport, maar dan eentje met een creatieve inslag. Als je het goed doet, lijkt het alsof het geen enkele moeite kost. Terwijl er zware trainingen en veel spierpijn aan vooraf zijn gegaan. Dat is tegelijkertijd ook de charme van dans. 

3. Wat maakt Turning Point Dance School anders dan andere dansscholen?

Wij zijn heel erg bezig met het creatieve proces van dans. Al van kleuter af aan sturen wij aan op improvisatie, durf en eigen inbreng. Het is bij theaterdans belangrijk dat je dingen voelt en dit uit je laat komen. Het is zeker geen kwestie van kunstjes aanleren. Dansen op gevoel en met de juiste techniek, dat is waar het bij Turning Point om draait. 

Welke invloed heeft Curaçao op theaterdans?

Omdat we op een eiland wonen is er nauwelijks gelegenheid om bijvoorbeeld een balletvoorstelling bij te wonen. Onze leerlingen moeten het vaak van YouTube filmpjes of televisie hebben. Dat is wel een beperking. Daarom gaan we met onze oudste groep elke twee jaar naar het buitenland om danservaring op te doen, komen gastdocenten lesgeven en organiseren we om het jaar een grote voorstelling. Aan de andere kant vind ik dat we goede technieken aanleren en dat onze leerlingen altijd bijzonder gemotiveerd zijn. Ze moeten hun talent en creativiteit bij zichzelf zoeken en dat is puur. Ik ben zelf ook helemaal blanco de professionele danswereld ingegaan. En geloof me: het is helemaal goed gekomen.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 11

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *