Vier vragen aan zeiler Tijn van der Gulik

Sport

Hoe ben je met de zeilsport in aanraking gekomen?

Bij mij thuis zeilt iedereen. Ik ben er mee opgegroeid en weet niet anders. Eerst zeilde ik voor mijn plezier, later ging het wedstrijdelement me steeds meer interesseren. Vier jaar geleden – ik was toen 15 jaar – zeilde ik mijn eerste WK in de jeugdklasse. Het smaakte naar meer. In 2016 heb ik voor mezelf een traject uitgestippeld om naar de Olympische Spelen van 2020 toe te werken.

Welk doel heb je voor ogen?

Tokyo 2020 is het finale doel in een traject van vier jaar voorbereiding. Voor mij is overigens elke eerstvolgende kwalificatierace het enige wat ik voor ogen heb. Elke keer een stap verder. Aruba, waarvoor ik uitkom omdat Curaçao geen olympische status heeft, weet pas heel kort voor de Zomerspelen of ze een kwalificatie in de wacht slepen. Dit betekent trainen en focussen tot op het allerlaatste moment.

Hoe verloopt de weg naar dit doel?

Het kwalificatietraject in mijn tak van sport duurt twee jaar. Het is heel tijdsintensief, want de wedstrijden worden overal ter wereld gehouden. Ik train veel en vaak en ben daarnaast ook druk met het managen en regelen van alles eromheen. De wedstrijden – die vaak twee weken duren – bieden me de kans met heel veel verschillende mensen en culturen in aanraking te komen. Echt een gave bijkomstigheid, wat het zeilen alleen maar leuker maakt.

Wat betekent zeilen voor jou?

Precies omschrijven kan ik het niet, maar zeilen betekent echt heel veel voor mij. Ook al moet ik er veel voor laten en ben ik erg met mezelf bezig. Ondanks dat ik pas 19 jaar ben, besef ik dat als ik terugkijk, bepaalde dingen zo zijn gelopen omdat ik voor het zeilen heb gekozen. Maar ik krijg er veel voor terug. Dat wat ik meemaak in deze periode is uniek. Ik zou het niet willen missen. Het is het waard, omdat ik weet waarvoor ik het doe.

Lees hier het online woon & lifestyle magazine LaVida Curaçao nummer 17

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *