Wijnkriebels

Bon Bida

Het stond al langer op mijn lijstje. Iets leren over wijn. Toen wijn pro’s Jasna Dusinovic en Charlotte Deierkauf hun krachten bundelden in hun nieuwe bedrijf Oinos Wine Consultancy – Oinos is Grieks voor wijn – greep ik mijn kans en was ik samen met zeven andere cursisten de eerste lichting wijnleerlingen van dit deskundige, enthousiaste en gezellige duo.

Zo kwam het dat ik de afgelopen weken op vrijdagavond mijn weekend inzette in ‘de schoolbanken’. Begrijp me goed: deze Oinos schoolbanken had ik in mijn studietijd wel elke dag willen hebben. Franse kazen, Italiaanse charcuterie, olijven, stokbrood, chocola en heel veel lekkere wijnen passeerden de revue. Het tweetal organiseert allerlei cursussen en trainingen op verschillende niveaus tot aan het sommelierschap toe. En dat voor particulieren en horeca. Ik koos voor een starterscursus zonder diploma. Laat mij in mijn vrije tijd maar leren door doen. Door de week moet ik al genoeg theorie verstouwen.

Proeven, ervaren, begrijpen

Natuurlijk is een wijncursus op Curaçao niks nieuws. Er zijn zeker mogelijkheden om met de wondere wereld van wijn kennis te maken. Wat het naar mijn beleving anders maakte, is dat zowel Charlotte als Jasna ‘wijn ademen’. Hun enthousiasme en kennis zijn overweldigend. Maar dan op een leuke manier. Als beginner werd ik (godzijdank) niet overrompeld door zonder twijfel zwaarwegende, maar op dit moment in mijn startende wijncarrière volstrekt onbegrijpelijke informatie. Ze bleven bij de les, leefden zich in in de aanwezige groep mensen en lieten mij en mijn medecursisten hun kennis zelf ervaren.

Waar komen ze vandaan, de dames van Oinos?

Charlotte Deierkauf werkte jarenlang als sommelier bij Zest. Iedereen die wel eens een glas wijn besteld heeft bij dit restaurant, heeft kennis kunnen maken met haar indrukwekkende kennis over wijn & spijs. De korte biografie op de Oinos website karakteriseert Charlotte als iemand met een grote voorliefde voor interessante en vergaande feiten over wijn, die ze met ongeremde passie over kan brengen. Ik kan je nu uit ervaring zeggen: er is geen woord van gelogen. Als ze vertelt over het produceren van wijn, de wijnstokken of de wijnen die ze heeft geproefd, heb je het gevoel dat je er zelf bij was. Jasna is een wandelende wijnencyclopedie, zo verhaalt de site. Ook dat kan ik beamen. Ze vertelt heerlijke anekdotes, waarmee de cursusavonden stukken langer duurden dan gepland (lang leve de vrijdagavond). Ook heeft ze een indrukwekkend fijngevoelige neus. Ze weet geuren in wijnen op te halen die ik zelf nooit zou ruiken, laat staan herkennen.

Hebben ze hun passie voor wijn op mij overgebracht?

Die vraag moet ik volmondig met ‘Ja’ beantwoorden. En dat is best speciaal, want een drinker ben ik niet. En als ik al alcohol nuttig, is het vaak een Bright of liever nog – dat heb je als je jarenlang in België hebt gewoond – een stevig Belgisch bier. Na drie gezellige en tegelijkertijd leerzame lessen is mijn kijk op wijn veranderd. Er zit muziek in. En dat hoeft zeker niet in een dure fles te zitten. Ik vermoed dat mijn medecursisten er hetzelfde over denken. Want als het goed is gaan elkaar opnieuw ontmoeten –  school en reünie gaan altijd samen – op de Grand Wine Tasting van Servir Frais op zaterdag 18 november.

Wil je meer weten over Oinos Wine Consultancy? Check de Oinos website.

Wil je reageren op dit artikel? Geef een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *